Poslovni kutak

SSS BiH: U BiH ove godine 1.maj, Međunarodni praznik rada, u znaku protesta

Napisao H. H.

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH.

Na današnjoj sjednici SSS BiH  poručeno je  da Predloženi zakoni o doprinosima i porezima, te oni o štrajku i mirnom rješavanju sporova predstavljaju završni udarac Vlade Federacije BIH na prava radnika.

Sindikti poručuju da je nepoštivanje zaključaka Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, prvenstveno onih koji su u vezi sa proširenjem Općeg kolektivnog ugovora, te “nepoštivanje rokova da se ispregovaraju i potpišu svi kolektivni ugovori, van svake tolerancije te da na ovakav način država pokazuje maćehinski odnos prema radnicima u ovoj zemlji”.

Navedeni razlozi rezultirali su zaključkom da se ove godine praznik rada , 1.maj u BiH obilježi protestom. Sindikati poručuju: “To je najmanje što se može učiniti kada se u Federaciji očekuje donošenja zakona kojima će se potpuno derogirati i ukinuti radnička prava i legalizovati proces nepoštivanja sindikata kao ravnopravnog socijalnog partnera”, saopšteno je SSS BiH.

Na sjednici sindikata osuđen je odnos Vlade FBiH prema granskim sindikatima, s kojima do sada nisu potpisani kolektivni ugovori.        Izvor haber.ba

Komentari

komentara