Poslovni kutak

OVE DRŽAVE ĆE VAM PLATITI DA SE DOSELITE: Besplatna zemlja, stoka, stipendije…samo dođite!

Napisao H. H.

Od propalih velegrada, do gradića od samo pedesetak stanovnika, svi oni žele da bilo ko dođe da živi. Ako želite promJenu ritma i dosadila vam je monotonija vašeg grada, zašto se ne odselite? Naravno, preseljenje je stresno i skupo, ali postoje i neka mJesta koja će vam čak i platiti da se kod njih preselite.

Aljaska

 

Volite tamne zime i mnoštvo golog tla? Preselite se na prekrasnu Aljasku. Zbog klime i udaljenosti, Aljaska sa zadovoljstvom podstiče građane da se dosele. Svaki stanovnik Aljaske dobija 2.000 dolara samo zato što živi tamo. Čak i novorođenčad dobijaju tu svotu novca. Stoga, ako vam se sviđaju planine, lednici, ribarstvo i ljeta koja ne prelaze 18 stepena Celzijusa, razmislite o životu na sjeveru.

 

Nju Hejven, Konektikat

 

Kad razmislite o univerzitetu Jejl, zamišljate bogate bijelce kako raspravljaju o aktuelnoj politici u sobama za sastanke brojnih tajnih društava. Međutim, stvarnost je malo drugačija.

 

Nju Hejven, dom uglednog univerziteta, ima problema sa zločinima i nedavno je bio drugi najopasniji grad srednje veličine u SAD-u. Zbog toga grad nudi 10.000 dolara beskamatne pozajmice za kupovinu prve nekretnine, a ako živite duže od pet godina, istu pozajmicu će vam oprostiti.

 

Možete dobiti 30.000 dolara za energetsku obnovu nekretnine, a ako živite duže od 10 godina, ni tu pozajmicu ne morate vraćati. Čak i srednjoškolcima koji imaju dobre ocjene nude školovanje u bilo kojoj školi unutar Konektikat.

 

Baltimor

 

Još jedan grad koji ima problema sa kriminalom je Baltimor. Proglašen je sedmim najopasnijim gradom u SAD, a postao je slavan i po brutalnoj seriji Žica. Potencijalnim doseljenicima nude 5.000 dolara za kupovinu nekretnine, a ako želite kupiti napuštenu kuću, bilo gdje u gradu, nude 10.000 dolara.

 

Detroit

 

Svi već znaju da je Detroit grad duhova, barem ako ste pogledali bilo koji spot za Eminemovu pjesmu. Lajv Dauntoun program je koji omogućuje ljudima da kupuju nekretnine u centru grada. Ako kupujete nekretninu, dobićete 20.000 dolara zajma kog, pod određenim uslovima, nećete morati da vrati. Čak i zakupci dobijaju neke olakšice, pa tako dobiju 2.000 dolara za prvu godinu najma i po 1.000 dolara za svaku iduću.

 

Većina Kansasa

 

“Toto, mislim da nismo više u Kansasu“, rekla je Doroti iz knjige Čarobnjak iz Oza. Sličnu izjavu su ponavljali brojni bivši stanovnici te savezne države i oni to sada žele da promijene. Grad Linkoln dat će vam, potpuno besplatno, komad zemlje za gradnju porodične kuće. Ali država nudi i porezne olakšice ili otplatu studentskih kredita, samo se trebate odlučiti da žive u ruralnom dijelu države.

 

Nju Ričland, Minesota

 

Da Kansas nije jedini, dokazuje Nju Ričland koji nudi zemlju za gradnju porodične kuće. Stoga, ako vas privlači život u samoći i debelom temperaturnom minusu, možda je to pravo mjesto za vas.

Komentari

komentara