Poslovni kutak

Savjeti – Otarasite se negativaca na poslu

Napisao admin

Kad kolega počne s uobičajenim žalopojkama, ponudite mu pomoć jer neki zapravo to i traže. Ali, ako je odbije ili nastavi s kukanjem, to je znak za povlačenje.


Posao (Foto: Cure.ba)

Suosjećanje će i vas vremenom pretvoriti u negativnu osobu pa umjesto: “Da, slažem se” ili “Razumijem”, kažite: “Ma, možemo mi

Po svaku cijenu izbjegavajte pitanja poput: “Zašto to misliš” jer će vas samo zasuti svojim “argumentima” i povući vas u začarani krug negativnosti.

Okružite li se uz to kolegama koji dijele vaš stav, “negativac” nema šanse, ai vi nećete sami nositi teret. Redovito ignorirate njihove negativnosti, ali pozitivne izjave entuzijastično hvalite i potičite.

Kraljice drame negativnim stavom i ponašanjem crpe kolegama energiju

Problem: “Ovo je preteško, ja to ne mogu”, “Ne radi mi se”, “Svi ćemo dobiti otkaz” i slične negativne izjave najdraže su riječi kraljica drame. Gotovo svaka kancelarija ima bar jednog takvog kolegu koji u svemu vidi negativno, a i najmanji problem pretvara u krizu.

Rješenje: Nije da takve osobe ne vole svoj posao, nego su im stalno žaljenje i negativni stavovi prešli u naviku. Zato im izbjegavajte govoriti loše vijesti ili uopće bilo kakve. A ako se i dogodi nešto loše, bježite od njih što dalje.

Uredski ‘lopovi’ i ulizice samo čekaju da vam zabiju nož u leđa

Problem: Prihvataju svaki projekt, stalno traže priliku da se dodvore šefu i klimaju glavom na sve što kaže. Takve kolege napraviće sve da se svide šefu, posebno na račun drugih, “prodaju” tuđe ideje kao svoje, te preuzimaju zasluge za tuđi posao kad god vide korist u tome.

Rješenje: Pretvarajte se tražiti njihov savjet na način da se osjećaju važnima – možda vam zaista pomoći da se nosite sa šefom. Ali, imajte na umu da će sve što im kažete odmah biti prijavljeno i vašem šefu.

“Odugovlačitelji” i “odlagača”

Problem: Njima rokovi ne znače ništa više od običnih brojeva. A zbog stava “u posljednjem momentu” usporavaju kolege.

Rješenje: S ovakvim kolegama najlakše ćete se nositi ako ih stalno podsjećate na rokove – toliko često dok im ne počnu izlaziti na uši. Ako ni to ne uspije, obavijestite sve da ste vi završili svoj dio posla, te da kolega svoj dio još nije odradio.

“Kasnilice” baš uvijek imaju spremne izgovore za kašnjenje

Problem: Uvijek kasne na posao, preskaču važne sastanke, odlaze na duge ručkove, propuštaju rokove, odlaze s posla ranije, no nikad ih nitko ne proziva zbog toga. Za kašnjenje su im uvijek krivi saobraćaj, bolesni ljubimci, bake na samrti, problematična djeca …

Rješenje: Teško je vjerovati kako neke kolege imaju gotovo svaki dan problema s autom, kako zaglave u prometu ili im nešto iskrsne kod kuće. No, koliko god vam to smetalo, pokušajte ignorirati jer će, prije ili poslije, šef primijetiti kašnjenje te ih pozvati na red. Svakako izbjegavajte raditi na poslovima s takvim ljudima jer ćete sve napraviti sami.

Iritantni kolega izluđuje sve oko sebe

Problem: Nepodnošljivi kolega lupa po stolu bez razloga, glasno tipka, zviždi ili satima pucketa prstima, i to sve dok glasno razgovara na telefon o privatnim stvarima. Drugi, pak, glasno žvaču, grickaju ili ispijaju pića.

Rješenje: Katkad je nemoguće ignorirati takve kolege, no iako biste ga najradije gađali svime što vam se nađe pri ruci, pokušajte se isključiti ili odmaknuti dok ne prestane sa “aktivnošću”. Uvijek ga možete i na lijep način upozoriti na iritantne navike.

Lijenčine često prolaze nekažnjeno

Problem: Dok vi “Crnčite” cijele dane, lijenčine surfaju internetom, “vise” na društvenim mrežama, pišu mejlove ili razgovaraju s prijateljima, šetaju uredom i izvan nje, te ih nikad ne vidite da zaista rade.

Rješenje: Ovakve je kolege teško ignorirati jer biste im najradije dali otkaz da možete, no često ne možete poduzeti baš ništa u vezi s tim. Ako njihovo ponašanje ne utiče na vaš posao, ignorirajte ih, no ako počne uticati i sav posao pada na vaša leđa, požalite se nadređenima.

Pametnjakovići frustriraju svojim naslađivanja

Problem: “Znao sam da će se to dogoditi”, “Ja bih to napravio ovako”, “Bolje ćeš napraviti ako” … omiljene su izjave uredskih “sveznalica”. Uz to, stalno vas ispravljaju te kritiziraju s visine.

Rješenje: Kad vam “pametnjakovići” ponude mišljenje, lijepo im zahvalite i kažite kako ćete razmisliti. I zapamtite da sigurno niste jedini u kancelarijji koje terorizira superiornim ponašanjem.

cure.ba

Komentari

komentara