Ljubav i veze

Istraživanje – Ženske suze i privlačnost

Napisao admin

Emotivne suze žene sadrže materije koje šalju hemijski signal za smanjenje agresivnosti, ali i seksulane želje muškaraca!


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Kada plaču, žene ne samo da izražavaju sopstvene emocije već također i šalju hemijske signale koji utiču na ponašanje muškaraca, tvrdi izraelski naučnik dr. Noam Sobel sa naučnog instituta Weizmann. Naime, Sobel je u časopisu Science objavio studiju u kojoj tvrdi da ženske suze sadrže hemijske signale koji snižavaju nivo testosterona i seksualne želje kod muškaraca.

Suze su proizvod suznih i lojnih žlijezda, i sadrže mnoštvo molekula, uključujući i proteine, enzime i tzv. ‘metabolički otpad’. Međutim, hemijski sastav emotivnih suza razlikuje se od sastava suza koje nastaju pri sječenju luka, na primjer, ili onih koje se javljaju kada nam zrnce prašine upadne u oko. 

Kako bi ustanovio umanjuju  li ženske suze agresivnost kod muškaraca dr. Sobel je, zajedno sa saradnicima, angažovao grupu žena koje se brzo i lako rasplaču kad gledaju emotivne prizore. Žene su tokom eksperimenta gledale emotivni film, a dok su plakale, naučnici su prikupili uzorke njihovih suza. Te suze su pomirisala 24 muškarca kojima su pokazivane fotografije atraktivnih žena. Naučnici su potom pratili muške reakcije mjereći nivo testosterona i promjene na koži, a uz pomoć funkcionalne magnetne rezonance pratili su i aktivnosti u njihovom mozgu. Pokazalo se da nakon mirisanja ženskih suza kod muškaraca pada nivo testosterona, a magnetna rezonanca pokazala je i smanjenje aktivnosti u dijelovima mozga koji su povezani sa seksualnom aktivnošću.

Hemijski signali predstavljaju jedan oblik jezika. A signali u emotivnim suzama žena izazivaju smanjenje agresivnosti muškaraca, što se onda manifestuje i kao smanjenje seksualne želje – objašnjava dr. Sobel.

Ovo istraživanje, trebalo bi upozoriti žene koje su sklone ovakvim emotivnim izlivima u vezama da ih izbjegavaju, jer na taj način, očito, samo odbijaju partnera od sebe. 

 

cure.ba

Komentari

komentara