Ljubav i veze

Ne računajte plodne dane – Nema "sigurnih" dana

Napisao admin

Prema rezultatima jednog istraživanja samo 30% žena ima plodne dane baš između 10. i 17. dana menstrualnog ciklusa.
Mogućnost da zatrudnite postoji takoreći svakog dana menstrualnog ciklusa. Sigurni dani su iluzija, a ne kontracepcija


Test za trudnoću (Foto: Cure.ba)

Istraživanje je obuhvatilo žene u dobi od 25 do 35 godina, dakle u dobi kada je ciklus najredovitiji i plodnost najveća. Unatoč redovitom ciklusu plodni odnosno sigurni dani bili su neredoviti odnosno nepredvidivi. Kod tinejdžerki i žena blizu menopauze bili su još manje redoviti.
Neredoviti plodni dani redovitog ciklusa

U istraživanju je sudjelovalo 213 zdravih žena iz Sjeverne Karoline, a sigurnost/plodnost je promatrana na gotovo 700 ciklusa. I kod žena s redovitim ciklusom početak ovulacije bio je prilično nepredvidiv. Njihov urin se svakog dana testiralo u odnosu na razinu sadržaja hormona estrogena i progesterona. Nagla promjena razine hormona znači početak ovulacije. Rezultate istraživanja su Allen J. Wilcox, David Dunson i Dona Day Baird s Nacionalnog instituta za zdravstvene studije okoliša objavili u časopisu British Medical Journal. Čak je dan kada žena očekuje menstruaciju potencijalno plodan!
Ako želite zanijeti, ne obazirite se na plodne dane

Plodni dani su kod 2% žena počeli prije 4. dana ciklusa, a kod 17% prije 7. dana. Više od 70% žena bilo je plodno i prije 10. i nakon 17. dana menstrualnog ciklusa. Žene, koje su tvrdile da imaju vrlo redoviti ciklus, imale su do 6% mogućnosti da će čak dan, kada su očekivale menstruaciju, biti plodan. Dr. Wilcox je parovima, koji se trude začeti predložio neka zaborave na okvir plodnih dana i samo imaju redovite nezaštićene spolne odnose bar tri puta na tjedan. To, hoćete li zanijeti ili ne, ne ovisi samo od plodnih dana, nego i od stanja jajašca odnosno spermija, od receptivnosti maternice i drugih individualnih čimbenika.

cure.ba

Komentari

komentara