Ljepota

Suho četkanje: Petominutna metoda koja briše celulit za 3 sedmice

Napisao H. H.

Želite li tokom praznika zablistati u malo kraćoj suknji ili užim hlačama bez straha da će vam se nazirati neželjena narandžina kora, ova tehnika doći će kao spas u zadnji čas.

Suho četkanje kože možete pronaći u ponudi mnogih wellnessa i kozmetičkih salona kao vrstu anticelulitne masaže koja uz to vašu kožu čini blistavom i sjajnom, ali lako je možete izvoditi i kod kuće. Uz kozmetičke, ova tehnika kojom se vijekovima koristi u Rusiji, Turskoj i Skandinaviji, ima i mnogobrojne zdravstvene dobrobiti – od jačanja imunološkog sistema do detoksikacije organizma.

Za suho četkanje kože potrebna vam je samo četka od prirodnih vlakana i oko pet do maksimalno 10 minuta dnevno kako bi već nakon nekoliko dana vidjeli prve rezultate.

Četkanjem kože:

1. uklanjamo odumrle ćelije

2. stimulišemo brži rast novih, posebno vezivnih ćelija koje su odgovorne za čvrstoću i elastičnost naše kože.

Podsticanjem cirkulacije te masažom razbijamo i masne naslage ispod kože čime smanjujemo vidljivost celulita.

Kao što smo rekli ovom tehnikom poboljšava se protok krvi i limfe u našem organizmu što za posljedicu ima bolji transport kiseonika do ćelija naše kože, ali i podsticanje izbacivanja toksina iz našeg tijela. Upravo zbog toga pri detoksikacijskim programima kao što je Detox Mg predlaže se suho četkanje kao jedna od aktivnosti koja, uz zdravu ishranu, može dodatno da ubrza čišćenje organizma.

Za potpuno izbacivanje toksina iz našeg tijela i smanjenje celulita svakodnevno morate četkati vašu kožu najmanje tri sedmice.
Suho četkanje kože najbolje je provoditi netom prije tuširanja, a za još bolje rezultate nakon tretmana tuširajte se naizmjence toplom i hladnom vodom.

Kako provoditi suho četkanje?

Četkom od prirodnih vlakana četkajte kožu dugačkim, ravnim pokretima počevši od nogu, od stopala prema gore, zatim ruku, od šaka prema ramenima. Leđa četkajte odozgora prema dolje i trbuh odozdo prema gore. Takvo će četkanje usmjeriti limfu prema srcu stoga nikako ne četkajte u suprotnom smjeru jer usmjerava limfu od srca, što može uzrokovati dodatno opterećenje vena i limfnih čvorova. Možete četkati i lice, ali koristite manju i nježniju četku.

IZVOR: ZADOVOLJNA.HR

Komentari

komentara