Ljepota

MUŠKARCI I ŽENE STARE NA RAZLIČIT NAČIN

Napisao H. H.

Starenje ostavlja različite tragove na licima muškaraca i žena, potvrđuje istraživanje koje su sprovela dva naučnika Kineske akademije nauka u Šangaju, objavljeno u “New Scientistu”.

Naučnici su najprije u 3D formatu skenirali lica 300 osoba iste hronološke (45 godina), a različite biološke starosti, i međusobno ih uporedili. Rezultati su pokazali da se tokom godina javljaju promjene koje su iste i za muškarce i za žene. Usta se lagano proširuju, na koži se pojavljuju uobičajene bore itd. Ostali znaci starenja, međutim, različiti su za obje grupe, piše “Red info portal“.

Muškarcima starenjem nos postaje istureniji, najvjerovatnije pod uticajem testosterona na rast hrskavice, i povećava se količina potkožnih masti. Kod većine se mijenja i nagib očiju.

Kod žena, međutim, lice postaje popunjenije, naročito u obrazima i ispod očiju, što bi se moglo povezati sa povećanjem vrijednosti takozvanog ‘lošeg holesterola’, odnosno lipoproteina veće gustine. Povećava se i razdaljina između nosa i usta.

Posljednja naučna istraživanja pokazala su da umjerena ishrana, pravilan način života i pozitivan mentalni stav utiču na fizički izgled osoba srednjih godina, te one tada izgledaju nekoliko godina mlađe. Zato se uhvatite ruku pod ruku sa nekim, obucite toplo, i pravac u šetnju. Na ovaj način možete početi sa zdravim načinom života, i osjećati se i izgledati mlađe nego što jeste.

Komentari

komentara