Ljepota

ISTRAŽIVANJE – Muškarci pod stresom smatraju da su punije žene atraktivnije

Napisao admin

Pretpostavlja se kako većina muškaraca kraj sebe priželjkuje žene dugih nogu i savršenih proporcija.


punija žena (foto:cure.ba)

Ali novo nam istraživanje sugerira drugačije, tačnije – tip tijela koji muškarci smatraju privlačnima mijenja se ovisno o okruženju i okolnostima u kojima se nalaze.

Istraživanje, koje je objavljeno u Plos ONE-u, pokazuje da muškarci, kad su pod uticajem stresa punašnije žene smatraju punim pogotkom, dok oni nešto smireniji preferiraju mršavije pripadnice ljepšega spola, prenosi Health Land.

Rezultati istraživanja poklapaju se s evolucijskim teorijama koje naglašavaju kako ženski tanji stas može signalizirati bolest i nemogućnost reproduciranja za vrijeme oskudijevanja resursima.

Martin Tovee sa Sveučilišta Newcastle iz Velike Britanije i njegov kolega Viren Swami sa Sveučilišta Westminster iz Londona ranije su otkrili da muškarci teže žene ocjenjuju ljepšima kad se nalaze u neugodnim situacijama kao, na primjer, u slučaju ekstremne gladi. Znanstvenici vjeruju kako je to zato što su biološki mehanizmi, poput šećera u krvi i razine hormona, glavni igrači u načinu na koji posmatramo okolinu.

“Naš je rad pokazao da u siromašnijim sredinama kao što su to Malezija i Afrika, gdje su resursi oskudni, ljudi preferiraju partnere sa viškom kila. Ako živite u okruženju koje oskudijeva sa količinama hrane, punije će vam osobe sugerirati slati signale da se radi o nekome ko ima dovoljno novaca za prehraniti se te ćete ga zbog toga smatrati više privlačnim”, izjavio je Swami, prenosi Index.

Ovo je istraživanje provedeno na 81 heteroseksualnom muškarcu od kojih je polovina bila testirana Trier Social Stress testom, a potom im je zadatak bio na temelju privlačnosti rangirati slike deset žena različitih tipova tijela. Slike su bile numerirane na skali od 1 do 10 na temelju indeksa tjelesne mase, s tim da je jedinica predstavljala vrlo mršavo, a desetka pretilo.

Muškarci pod stresom atraktivnije su smatrali žene sa većim tjelesnim indeksom mase, dok su drugi preferirali mršaviji tip tijela, što dokazuje da se čovjek pokušava prilagoditi okolišu kako bi se u njega što bolje integrirao.

cure.ba

Komentari

komentara