Ljepota

PRIRODNA RAVNOTEŽA ORGANIZMA – Pravilna ishrana za svaku krvnu grupu

Napisao admin

Dokazano je i utvrđeno da krvna grupa određuje većinu našeg zdravlja, pa pravilna ishrana u tom procesu dolazi kao neophodni "kerozin".Antigeni krvnih grupa se različito ponašaju u biohemijskim reakcijama sa određenim namirnicama (to jest nekim njihovim sastojcima). Stoga treba naučiti osluškivati svoj organizam i ne narušavati njegovu prirodnu ravnotežu.


ananas (foto:cure.ba)

KRVNA GRUPA 0 

Osobe ove krvne grupe moraju izbjegavati alkohol i kofein posebno kad su pod stresom jer i im povećava adrenalin koji je i ovako kod njih visok. 

Znaci toksičnosti 

– upale zglobova 

– menstrualni problemi 

– nadutost, grčevi i zatvor 

– umna hiperaktivnost 

– umor i iscrpljenost 

Vježbe 

– aerobik 

– dizanje tegova 

– vožnja biciklom 

– kontakt sportovi 

– gimnastika 

Meso i riba: 

(4 do 6 puta nedjeljno za muškarce, 2-5 puta za žene i djecu) 

Izuzetno korisno: govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, srnetina, džigerica, pastrmka, bakalar, oslić, skuša, sardine, smuđ, losos, štuka, list, grgeč, sabljarka 

Izbjegavati: svinjetinu, slaninu, šunku, guščetinu, kavijar, dimljeni losos, haringu, barakudu 

Mlijeko, mliječni proizvodi i jaja 

Ništa nije posebno korisno, ali su feta, puter, mladi bijeli sirevi, kozji sir i sojini substituti neutralni, i preporučuje se ne više od jednog jajeta nedjeljno, kao i vrlo male količine sira. 

Izbjegavati: jogurt, teške žute sireve, ementaler, gaudu, bri, kamamber, krem sireve, parmezan, punomasno mlijeko, sladoled 

Povrće: 

(3 do 5 puta nedjeljno sirovo i isto toliko kuvano) 

Izuzetno korisno: artičoke, cvekla, keleraba, praziluk, kelj, spanać, crvena paprika, crni luk, zelena salata (i ostalo zeleno lišće), brokoli, ren, bijeli luk, peršun, bijela zelen, bundeva, bijeli krompir 

Izbjegavati: sočivo, avokado, kupus, karfiol, kukuruz, plavi patlidžan, pečurke, masline, crveni krompir

Voće: 

(3 do 4 puta nedjeljno) 

Izuzetno korisno: svježe i suve smokve i šljive i (naročito sok) ananas i crvene trešnje 

Izbjegavati: kupine, dinje (kantalupe), pomorandže, jagode, kokos 

Brašno, cerealije, sjemenke 

Nisu od naročite nutricionističke vrijednosti za ovu grupu, osim oraha i sjemenki od bundeve. 

Izbjegavati: kukuruzne pahuljice i kaše, griz, hljeb od cijelog zrna, kikiriki, pistaće, mak. 

Začini 

Izuzetno korisno: peršun, kari, rogač, turmerik 

Izbjegavati: cimet, morsko orašče, mljeveni biber, vaniline ekstrate, sve vrste sirćeta, kečap, majonez, turšiju 

Čajevi i pića 

Izuzetno blagotvorno: čajevi od nevena, nane, lipe, džindžera, peršuna 

Izbjegavati: kafu, koka-kolu i ostala gazirana pića, crne čajeve. 

KRVNA GRUPA A 

Krvna grupa A lako gubi samopouzdanje zbog loše reakcije na stres te su zbog toga izloženije bolestima i uopšteno osjetljiviji. 

Znaci toksičnosti 

– razni ekcemi po koži, psorijaza, akne 

– dojke su pune cista 

– nadutost 

– nizak šećer 

– uznemirenost, depresija, osjećaj slabosti 

Vježbe 

– hatha joga za savladavanje stresa 

– tai či 

– duboko disanje 

– aromaterapija 

Meso i riba: 

(jednom nedjeljno) 

Izuzetno korisno: šaran, smuđ, bakalar, skuša, štuka (ništa od mesa) 

Izbjegavati: svo meso i prerađevine osim neutralnih piletine i ćuretine, kao i ribu i morske plodove osim onih koji su blagotvorni ili neutralni poput tunjevine, štuke, ili jesetre 

Mlijeko, mliječni proizvodi, jaja: 

(ne više od jednom nedjeljno) 

Ništa nije posebno blagotvorno, kao i kod tipa 0, dok su mladi bijeli sirevi, feta, kefir i voćni jogurt neutralni. 

Izbjegavati: masne, žute, stare i prevrele sireve, krem sireve, punomasno mlijeko, puter, sladoled. 

Povrće: 

(2 do 5 puta, sirovo i bareno) 

Izuzetno korisno: šargarepa, bijela zelen, spanać, bijeli i crni luk, praziluk, zelena salata i lisnato povrće, sočivo, brokoli, cvekla, ren, keleraba, kelj, maslačak, peršun, repa 

Izbjegavati: kupus, paradajz, zrnasto povrće, plavi patlidžan, pečurke, masline, ljute papričice, crvenu i žutu papriku, crveni i bijeli krompir. 

Voće: 

(3 do 4 puta nedjeljno) 

Izuzetno korisno: kajsije, kupine, borovnice, trešnje, ribizle, limun, grejpfrut, ananas, svježe i suve šljive, smokve, sokovi od kajsija, mrkve, celera, trešanja, grejpfruta, ananasa, i limunada 

Izbjegavati: banane, dinje, narandže, mango, kokos 

Brašno, cerealije, sjemenke 

Izuzetno korisno: kikiriki, sjemenke od bundeve, zobene pahuljice, hljeb od soje, pirinčana peciva. 

Izbjegavati: bijelo brašno, pistaće, obogaćen hljeb, vještačke paste i prelive 

Začini 

Izuzetno korisno: bijeli luk, džindžer, meso, soja sos, senf 

Izbjegavati: biber, alevu i mljevenu papriku, kapar, sve vrste sirćeta, ulje od suncokreta 

Čajevi i pića 

Izuzetno blagotvorno: kamilica, kafa, zeleni čaj, crveno vino 

Izbjegavati: pivo, koka-kolu i ostala gazirana pića, crne čajeve 

KRVNA GRUPA B 

Osobe ove krvne grupe sklone su autoimunim bolestima kao što su  reumatski artritis i lupus, a imunitet im je najslabija karika.  

Znaci toksičnosti 

– osjetljivost na svjetlo i mirise 

– dojke su pune cista 

– nadutost 

– nedostatak libida 

– loša cirkulacija, hladne ruke i noge 

Vježbe 

– meditacija i vizualizacija 

– tai či 

– terapija muzikom 

Meso i riba: 

Izuzetno korisno: jagnjetina, ovčetina, zečetina, srnetina, pastmrka, iverak, oslić, skuša, smuđ, štuka, sardine, bakalar, kavijar 

Izbjegavati: piletinu, pačetinu, guščetinu, svinjetinu, šunku, slaninu, rakove, dimljeni losos, kamenice, jastog, škampe, puževe 

Mlijeko, mliječni proizvodi i jaja: 

(3 do 5 puta nedjeljno) 

Izuzetno korisno: mladi bijeli sirevi, feta, kozji sirevi, jogurt (običan i voćni), blagi žuti sirevi, obrano mlijeko, kozje mleko, jaja 

Izbjegavati: sladoled i fabrički žuti masni sir 

Povrće: 

(3 do 5 nedeljno, sirovo i bareno) 

Izuzetno korisno: kupus, kelj, šargarepa, bijela zelen, karfiol, paprika, peršun, krompir, pečurke, cvekla, brokoli, plavi patlidžan. 

Izbjegavati: paradajz, kukuruz, masline, sočivo, artičoke, bundevu 

Voće: 

(3 do 4 puta) 

Izuzetno korisno: banane, ribizle, grožđe, ananas, šljive, papaja (svi sokovi od ovog voća). 

Izbjegavati: nar, kruške, urme, kokos 

Brašno, cerealije, sjemenke 

Izuzetno korisno: zobene pahuljice, proso, pirinčana peciva 

Izbjegavati: praktično svo sjemenje osim oraha i makadamije (naročito susam, suncokret, bundevu, kikiriki i pistaće), raženo brašno, pšenično brašno (cijelo zrno, griz, kukuruzne pahuljice i kaše, wasa keks) 

Začini: 

Izuzetno korisno: ren, peršun, kari, džindžer, maslinovo ulje 

Izbjegavati: kečap, biber, ekstrate od badema, cimet, želatin 

Čajevi i pića 

Izuzetno korisno: zeleni čaj 

Izbjegavati: mineralnu vodu, slatka gazirana pića, pivo, žestoka pića 

KRVNA GRUPA AB 

Znaci toksičnosti 

– osjetljivost na svjetlo i mirise 

– dojke su pune cista 

– nadutost 

– nedostatak libida 

– loša cirkulacija, hladne ruke i noge 

Vježbe 

– meditacija 

– vizualizacija 

– hahta joga 

Meso i riba: 

(1 do 3 puta nedjeljeno) 

Izuzetno korisno: ćuretina, jagnjetina, zečetina, ovčetina, tunjevina, oslić, smuđ, skuša, štuka, pastrmka, sardine, puževi, jesetra 

Izbjegavati: piletinu, govedinu, teletinu, svinjetinu, srnetinu, pačetinu, guščetinu, šunku, prerađevine, barakudu, jastoga, škampe, dimljeni losos, oktopoda, kamenice, žabe, jegulju 

Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja: 

(3 do 4 puta nedjeljno) 

Izuzetno korisno: jaja, jogurt, kefir, pavlaka (sa manje masnoće), kozje mlijeko, feta, kozji sir, mladi bijeli sirevi 

Izbjegavati: punomasno mlijeko, puter, žute jako masne i topljene sireve, sladoled, parmezan 

Povrće: 

(3 do 5 puta) 

Izuzetno korisno: mrkva, bijela zelen, celer, karfiol, spanać, kelj, plavi patlidžan, brokoli, krastavac, bijeli luk, crni luk, zeleno sočivo, sojine mahune, krompir, sokovi od mrkve, celera, kupusa, trešanja i grožđa 

Izbjegavati: papriku, kukuruz, artičoke, avokado, rotkvice, masline 

Voće: 

(3 do 4 puta nedjeljno) 

Izuzetno korisno: trešnje, ribizle, grožđe, grejpfrut, šljive, kivi, limun, svježe i suve smokve 

Izbjegavati: banane, pomorandže, kruške, nar, kokos, urme, mango 

Brašno, cerealije, sjemenke 

Izuzetno korisno: orasi, kikiriki, kesten, proso, zobene pahuljice, pirinčane pahuljice, sve vrste pirinča, sto odsto raženi hljeb, raženo, pirinčano i zobeno brašno 

Izbjegavati: ječam, kukuruzno brašno, kukuruzne pahuljice i kaše, mak, sjemenje od bundeve, susam, suncokret 

Začini 

Izuzetno korisno: bijeli luk, ren, peršun, kari, maslinovo i orahovo ulje 

Izbjegavati: kečap, biber, bijelo sirće, kaper, želatin, ekstrat badema, suncokretovo ulje 

Čajevi i pića 

Izuzetno blagotvorno: kamilica, zeleni čaj, lišće jagode, džindžer, žinsen, kafa 

Izbjegavati: destilisana alkoholna pića, koka-kole i gazirano, crni čaj

cure.ba

Komentari

komentara