Ljepota

Pravilna ishrana – Šta tvoja koža voli jesti i piti?

Napisao admin

Bezbroj puta ponovljena izreka ''ljepota dolazi iznutra'' uvelike se odnosi upravo na hranu koju unosiš u svoj organizam. Zdrava kosa, nokti i koža te lijep osmijeh prvi su vanjski znaci ljepote, ali i pokazatelj tvojih prehrambenih navika.


Lijepa zena (foto: cure.ba)

Brižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote. Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala i kvalitetnih masnoća, možeš učiniti mnogo za svoj prvi dojam koji ostavljaš na druge svojim vanjskim izgledom.

Koža voli vitamine C i E koji djeluju antioksidativno i štite ju od sunčevog oštećenja te umanjuju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima – izazivačima starenja. Također, vitamin C pomaže koži izgraditi kolagen – protein koji je zaslužan za strukturu i čvrstoću kože. 

UV zračenje te prirodan proces starenja uzrokuje razgradnju kolagena što dovodi do nastanka bora i obješenosti kože. Obilje vitamina C nalazi se u brokuli, prokulicama i jagodama.

Poznato je kako je biotin odgovoran za formiranje baze kože, kose i noktiju. Najbolji izvori biotina ili vitamina H su kikiriki, bademi, blitva, kozje mlijeko, jogurt, rajčica i jaja. Biotin se u značajnim količinama nalazi i u mrkvi, luku, avokadu i lososu. Vitamin A je još jedan od vitamina koji djeluju u službi ljepote održavajući i obnavljajući stanice kože.

Istraživanje objavljeno u časopisu Evolution & Human Behavior pokazalo je kako svakodnevni unos hrane koja obiluje karotenoidima, kao što su mrkva, kelj i špinat u samo dva mjeseca koži može podariti zlatni sjaj čineći ju ljepšom i zdravijom. Još snažniji učinak za zdravlje kože dobiva se kombiniranjem najznačajnijeg predstavnika karotenoida, beta-karotena i vitamina B skupine.

Vitamine B kompleksa nalazimo u cjelovitim žitaricama, jetri, mliječnim proizvodima, zelenom lisnatom povrću. Ovim namirnicama potrebno je samo još dodati narančasto, žuto i crveno voće i povrće, koji su predstavnici beta-karotena i rezultat će biti meka i baršunasta koža.

cure.ba

Komentari

komentara