Ljepota

KAKO NAŠA KOŽA REAGUJE NA PAUZU OD ŠMINKANJA

Napisao H. H.

Vremenom je make-up postao sastavni dio ženske svakodnevnice, u manjoj ili većoj mjeri, ali možda bi ponekad zaista trebalo napraviti malu pauzu od šminkanja, kako bi se koža odmorila i oporavila.

Iako šminka pomaže da istaknemo sve prirodne ljepote lica, ponekad je zaista bitno da se sejtite da ona sadrži i hemikalije, koje mogu naštetiti zdravlju kože i izazvati različite iritacije, akne ili crvenilo.

Ako samo nekoliko dana odmorite od šminkanja, vaša koža će se znatno oporaviti, a to ćete uočiti po promjenama (na bolje) koje će se zaista brzo pojaviti.

Pore na koži će se smanjiti

Podloga i dobro izblendan bronzer dovoljni su da izjednačite ten, a vaša koža će se odmoriti od teškog pudera. Obilno nanošenje make-upa dovodi do začepljenja pora, koje se postepeno šire i postaju sve primjetnije. Kada nekoliko dana priuštite koži da diše, ona će se regenerisati i pore će se smanjiti.

Smanjiće se pojava akni

Što više make up-a koristite, više toksina dolazi u kontakt sa kožom, što izaziva pojavu akni. Uz proizvode, veliki krivac za pojavu akni su i četkice, koje ne čistite dovoljno često. Ako su četkice nedovoljno čiste, na kožu ćete nanijeti uz proizvod i bakterije, koje su se skupile na vrhu četke, a koje su jedan od glavnih krivaca za pojavu akni i upalnih procesa.

Koža će se regenerisati

Ako imate suhu kožu, make-up će je samo dodatno isušiti. Ako nekoliko dana ne koristite šminku, koža će lučiti prirodna ulja, nahraniće samu sebe i regenerisaće se, pa ćete automatski imati blistav i zdrav izgled.

Izbjeći ćete alergijske reakcije

Nerijetko se u sastavu make-up proizvoda nalaze parabeni i sulfati, koji mogu izazvati alergijske reakcije na koži. Ako primijetite suhe, crvene flekice na koži lica, odmorite kožu od šminke nekoliko dana, kako biste provjerili da uzrok alergije nije proizvod koji ne odgovara vašem tipu kože.

S vremena na vrijeme, u svemu je dobro, pa čak i zdravo napraviti predah. Ne zaboravite osnovno pravilo mode, zdravlja i ljepote: Ničega previše,piše Aura

Komentari

komentara