Ljepota

Toksična ljepota – Žene svaki dan nanose 515 hemikalija na kožu

Napisao admin

Žene na svoje lice i tijelo svaki dan nanose u prosijeku 515 kemikalija koristeći proizvode za njegu kože i ljepotu. Neki od njih vrlo su štetni.


Žena (Foto: Cure.ba)

Znanstvenici su ustanovili da prosječna žena dnevno koristi 13 kozmetičkih proizvoda. Svaki od njih sadrži dvadesetak sastojaka, uključujući i aditive.

“Tretmani ljepote drastično su se promijenili. Od dnevnog održavanja čistoće i njege prerasli su u rituale koji ne propuštaju ni jedan element – od svakidašnjeg nanošenja podloge za ten do redovite manikure, stavljanja lažnih trepavica i pričvršćivanja ekstenzija”, izjavila je Charlotte Smith iz Bionsena za britanski Sun.

“Novi čudesni tretmani sadrže sve više kemikalija kako bi se mogli postići što bolji rezultati, a to znači da su žene sve više u opasnosti.”

Kada sljedeći put zastanete pred izlogom punim prekrasnih bočica i kutijica birajući novo sjenilo, maskaru ili ruž za usne, pomislite na upozorenja znanstvenika: Ruž sadrži u prosjeku 33 kemikalija, losion za tijelo 32, maskara 29, a najčišći od svih proizvoda, hidratantna krema za ruke čak 11.

Parfemi, primjerice, prosječno sadrže 250 sastojaka, dok neki od njih dosežu vrtoglavu brojku od 400 kemijskih supstanci.

Jedna od tri žene mlađe od 25 godina redovito koristi proizvode namijenjene starijima od 40 godina, a to znači da se izlažu nepotrebnim i potencijalno opasnim sastojcima namijenjenima zrelijoj koži.

Nepoželjne kemikalije nalazimo u šamponima, kupkama, pjenama za tuširanje, u zubnim pastama. Osobito su štetni natrij ili sodium lauril sulfat, propilen glikol i razni ftalati iz lakova za nokte, lakova za kosu ili parfema. S njima se povezuje rak dojke, neplodnost kod žena i deformacije fetusa.

cure.ba

Komentari

komentara