Ljepota

Nježniji pol – 10 zanimljivih činjenica o ženama!

Napisao admin

Žene su oduvijek intrigirale muškarce, ali i druge žene. Zato vam danas donosimo najzanimljivije činjenice o nežnijem polu. Zabavite se i pročitajte neke od najzanimljivijih činjenica o ženama širom svijeta.


Žena (Foto: arhiva)

1) SVAKIH 90 SEKUNDI JEDNA ŽENA UMRE U TRUDNOĆI ILI NA POROĐAJU

Što u prevodu znači da godišnje umre oko 350.000 žena, pre nego što uspiju da vide svoje dijete. Na žalost, velika većina ovih smrti može da se spriječi, ali su žene iz siromašnih doleva svijeta i nemaju sredstava za liječenje i pravilno vođenje trudnoće.

2) NAUČNO JE DOKAZANO – ŽENE ZAISTA PRIČAJU MNOGO VIŠE OD MUŠKARACA

U prosjeku, žena izgovori oko 20.000 riječi u toku dana. To je oko 13.000 reči više od prosječnog muškarca. Ali, sljedeći put kada vam dragi dodjeli kompliment da pričate previše, ućutkajte ga naukom. Naime, naučnici su otkrili da žene nisu krive za to, već to određuje određeni protein koji se u ženskom mozgu prirodno nalazi u većoj količini.

3) U PROSEKU ČUVAJU TAJNU “ČITAVIH” 47 SATI

Dakle, istina je da ljepši pol ne umije da čuva tajne, bar tako kažu istraživanja. Studija sprovedena nad 3.000 žena starosti od 18 do 65 godina otkrila je da žena u prosjeku čuva tajnu 47 sati i 15 minuta. Ista studija je pokazala i da svaka četvrda žena jednostavno ne može da zadrži tajnu za sebe, bez obzira na to koliko ona bila bitna.

4) MIRIS BEBA JE KAO DROGA ZA ŽENE

Miris novorođenčeta kod žena izaziva istu reakciju u mozgu, kao kada narkoman dobije svoju dugo isčekivanu drogu. Ovaj miris ima najbolji efekat na majke koje su već rađale bebe, i može u sekundi da ih oraspoloži. Bez obzira da li je u pitanju njega beba ili ne, majka će na miris novorođenčeta reagovati pozitivno svaki put, i to baš istom moždanom reakcijom kao narkoman na drogu.

5) ŽENE PROVODE GOTOVO GODINU DANA ŽIVOTA ODLUČUJUĆI ŠTA DA OBUKU

Prosečna žena će provesti oko 287 dana u toku života odlučujući šta da obuče za sastanak, posao ili večeru sa prijateljima. Ipak, najviše vremena provode osmišljajući idealnu kombinaciju za izlazak petkom ili subotom uveče, a skoro podjednako vremena troše na odabir idealne odeće za odmor. U prosjeku provode 16 minuta odlučujući šta da obuku ujutru prije posla.

6) PLAČU PET PUTA VIŠE NEGO MUŠKARCI

Oduvijek smo znali da su žene sklonije suzama, ali ne i da su žene čitavih pet puta plačljivije.

Naime, žena u prosjeku plače između 30 i 64 puta u toku godine. S druge strane, prosečan muškarac će da prolije suze svega 6 do 17 puta.

7) NAJMLAĐA RAZVEDENA DEVOJČICA JE IMALA SAMO 10 GODINA

Mlada Nujood Ali imala je svega 10 godina kada se razvela od više nego troduplo starijeg čoveka. Ona je za njega udata silom, i po želji svog oca. Ona je jedva uspjela da pobegne od svog muža, a kasnije je napisala knjigu o tome. Danas je jedan od najglasnijih boraca protiv prinudnog braka i protiv stupanja djece u brak.

8) MUŠKARCI SU PRVI POČELI DA NOSE ŠTIKLE, A TEK ONDA ŽENE

Muškarci su početkom 17. veka prvi počeli da nose štikle, kako bi pokazali svoj status. Logika je bla sljedeća – samo neko ko ne mora daradi, može da izdrži cijo dan na visokim potpeticama. Iako su štikle danas odraz ženstvenosti, žene su počele da ih nose kako bi odražavala mušku moć. Tridesetih godina 17. veka dame su počele da skraćuju kosu, nose štikle pa i da puše lule, kako bi izgledale muževnije.

9) ŽENE KOJE HRČU RAĐAJU MANJE BEBE

Studija sprovedena nad 1.673 trudnice je pokazala da postoji povezanost između hrkanja i veličine bebe, pa tako trudnice koje hrču rađaju manju decu.

Međutim, to nije sve. Ista studija je kao rezultat predložila i činjenicu da žene koje hrču češće dijete na svijet donose putem carskog reza.

Ovo posebno važi za žene koje su hrkale i prije trudnoće, ali je imalo efekta i na dame koje su tek u trudnoći razvile ovaj problem sa disanjem.

10) ŽENE LAŽU DUPLO RIJEĐE NEKO MUŠKARCI

Nauka je i ovo potvrdila! Muškarci u prosjeku slažu šest puta u toku dana, a žene svega tri. Ako se uzme u obzir i to da dame mnogo više pričaju, izgleda da su žene mnogo iskrenije od muškaraca. Dakle, momci ne pričaju mnogo, ali kada pričaju – onda lažu.

cure.ba

Komentari

komentara