Ljepota

USPORITE STARENJE IZNUTRA: Antiinflamatorna dijeta je apsolutni hit u svijetu, a OVO je razlog!

Napisao H. H.

Upala je prirodni odgovor tijela na infekcije i pokazatelj je da nešto nije u redu u vašem organizmu.

Međutim, često se javljaju hronične inflamatorne reakcije koje izazivaju razne bolesti i značajno ubrzavaju proces starenja. To možete izbeći laganim preispitivanjem svog načina života. Pored redovnih aktivnosti, stručnjaci preporučuju i posebnu antiinflamatornu dijetu.

Samo ime dijete jasno pokazuje da je usmerena na borbu protiv upalnih reakcija u telu. Kao što znate, upala osnažuje proces starenja, ubrzava pojavu bora i povećava rizik od raznih bolesti. Hrana od koje je sastavljena dijeta aktivno se bori protiv upala, održavajući vas zdravim i mladim.

Treba shvatiti da to nisu privremene mere – antiinflamatorna dijeta treba da postane vaš način života, jer će efekat trajati samo dok se pridržavate određenog plana ishrane.

Hrana koja čini osnovu dijete bogata je antioksidantima i nezasićenim (zdravim) mastima. Antioksidanti se aktivno bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije tela, izazivaju upale, smanjuju imunitet i ubrzavaju proces starenja. Omega-3 i -6 masne kiseline, kao i vitamini A i E, održavaju telo iznutra zdravim, jačajući svaku ćeliju i produžavajući joj mladost.

Koju hranu treba jesti?

Najbolji izvori antioksidansa su bobice i voće (što su svetlije, to je veća antioksidativna vrednost), orasi i semenke. Preporučujemo da posebnu pažnju obratite na jagode, borovnice, višnje, lubenice, kajsije i breskve. Među povrćem, najviše antioksidansa ima u zelenilu (spanać), šargarepi, paradajzu, paprici (crvena je najkorisnija).

Pored toga, ne treba zanemariti ni orašaste plodove – bademe i indijske orahe – oni su pravo skladište vitamina A i E i minerala neophodnih za telo. Izboru zdravih masnoća takođe treba pristupiti odgovorno: rečna riba (losos i pastrmka), avokado, devičansko maslinovo i laneno ulje.

Kao izvor ugljenih hidrata, stručnjaci preporučuju odabir minimalno obrađenih integralnih žitarica poput smeđeg pirinča, kvinoje i ječma. I ne zaboravite na začine – neki od njih ne samo da dodaju začin jelu, već doprinose i vašem zdravlju. Kurkuma, đumbir i cimet su ono što vam treba.

Šta treba isključiti iz ishrane?

Pre svega, trebalo bi da izuzmete šećer. Povezanost između šećera i pojave upalnih reakcija nauka je već utvrdila i ne dovodi se u pitanje. Visok nivo šećera u krvi stimuliše rast upalnih crevnih bakterija, što povećava koncentraciju toksina u telu. Imuni sistem reaguje na njih pokretanjem inflamatornog odgovora. Zbog toga sa slatkišima treba da budete izuzetno oprezni, deserte zamenite voćem ili suvim voćem, a dodatni šećer isključite iz ishrane.

Još jedna važna tačka u antiinflamatornoj dijeti je potpuno izbegavanje alkohola. U manje strogim varijacijama dijete, čaša crnog vina dozvoljena je nekoliko puta mesečno, ali u originalnoj verziji pića koja sadrže alkohol su zabranjena. Činjenica je da alkohol izaziva intoksikaciju u telu, zbog čega se povećava rizik od upale.

Pored toga, antiinflamatorna dijeta znači strogu kontrolu nad mastima koje jedete. Ne bi trebalo da koristite ulje suncokreta, kukuruza, palme i soje. Često se nalaze u gotovim proizvodima, pa je bolje da ih odbijete i uvek pažljivo pročitate sastav.

Šta se dešava sa tijelom?

Kao rezultat takve ishrane u telu, broj upalnih procesa se značajno smanjuje, što odmah utiče i na vaš izgled i blagostanje. Koža postaje hidrirana i elastična, smanjuje se verovatnoća prevremenih bora, podstiče se proizvodnja sopstvenog kolagena i hijaluronske kiseline u ćelijama.

Unutrašnje promene u telu su takođe impresivne: smanjenje upale odmah smanjuje umor, povećava koncentraciju i performanse. Dugoročno, ova vrsta ishrane će vas zaštititi od mnogih bolesti: od gubitka vida do srčanih problema i Alchajmerove bolesti, prenosi Stil

Komentari

komentara