Ljepota

9 svakodnevnih stvari koje ubrzavaju starenje lica i stvaraju vam bore

Napisao H. H.

Pogledajte koje to greške konstantno oštećuju našu kožu…

Svi se trudimo da slijedimo neke rutine kada je njega u pitanju kako bismo imali lijepu i besprijekornu kožu. Iako imamo najbolje namjere, ponekad sabotiramo našu kožu, a da to i ne znamo. Istraživanja dermatologa su pokazale da mnogo žena čak i ne hidrira svoju kožu svaki dan. Nedostatak vlage ne samo da dovodi do stvaranja bora, već i do pojave akni i perutanja kože.

Pogledajte koje to greške konstantno oštećuju našu kožu…

1. Ne započinjete rutinu njege skidanjem šminke

Prvi korak kada je njega lica u pitanju trebalo bi da bude čišćenje. Idealno je da prvi korak bude skidanje šminke, a drugi čišćenje pora.

2. Koristite pogrešno sredstvo za čišćenje

Čista koža koja škripi nije dobra ideja koliko vam se čini. Normalan pH naše kože je oko 5.5. Zbog toga, sredstva sa većom pH vrijednošću mogu da dovedu do pojave akni jer izazivaju lojne žlijezde da luče više sebuma nego što je prirodno potrebno.

3. Ne nanosite tonik nakon čišćenja

Tonik vam možda ne izgleda kao važan korak u svakodnevno njezi, ali jeste. On priprema kožu za hidriranje i uklanja hlor i minerale koje sadrži česmovača. Obavezno koristite onaj bez alkohola.

4. Koristite previše pilinga

Uklanjanje mrtvih ćelija je veoma važno, ali fizički piling može da ošteti kožu što će rezultirati dehidracijom i ljuštenjem. Umjesto toga, koristite serume za piling sa kiselinama koji direktno djeluju na površinu kože i stimulišu obnavaljanje ćelija.

5. Cijedite bubuljice

Ne cijedite bubuljice jer ćete na ovaj način samo proširiti infekciju dalje na lice. Umjesto toga, koristite specijalne tretmane za akne, kao što je nanošenje salicilne kiseline direktno na bubuljice.

6. Izbjegavate ulja

Čak i ako je vaša koža masna, definitivno bi trebalo da koristite ulja za hidriranje kože. Manjak hidratacije dovodi do pojačane aktivnosti lojnih žlijezda, a to nam nije potrebno. Bolje je da koristite ulja sa linolnom kiselinom kao što su ulje šipka, ulje konoplje ili ulje sjemena bundeve.

7. Ne koristite proizvode sa zaštitnim faktorom

Koža koja nije zaštićena od sunca postaje sklona pojavi bora i pigmentaciji. Trebalo bi da koristite kremu za sunčanje svakog dana, a ne samo ljeti. Što veći faktor, to bolje.

8. Ne mijenjate redovno jastučnice

Možda nije očigledno, ali jastučnice zapravo prikupljaju mnoštvo bakterija sa našeg tijela i iz spoljašnje sredine. Tokom spavanja, bakterije mogu da pređu na naše lice i izazovu akne. Kako biste ovo izbjegli, mijenjajte jastučnicu barem jednom sedmično.

9. Ne pijete dovoljno vode i jedete brzu hran
u

Svaki problem koji se pojavi na našem licu, započinje u našem tijelu. Zbog toga bi trebalo da razmislite o svojim navikama u ishrani. Počnite da pijete više vode i jedete sveže namirnice, a vaša koža će se promijeniti na bolje.

10. Bonus: Izbacite loše navike

Pušenje cigareta smanjuje kolagen i elastin, koji su ključni za mladolik izgled kože. Ako se riješite ove navike, smanjit ćete i usporiti proces starenja, prenosi “Fokuzz“.

Komentari

komentara