Ljepota

U ovoj zemlji nikad nećete vidjeti debelu ženu: 5 tajni najljepših dama na svijetu!

Napisao H. H.

Prelijepe i vitke zavodnice ovako izgledaju zbog ključnih životnih navika.

Oduvijek se govorilo da Francuskinje sve jedu, a izgledaju odlično. Koja je njihova tajna?

Da li su u pitanju dijete ili stil života, pročitajte i saznajte iz ličnog iskustva jedne novinarke!

Elisa Goldenberg, novinarka portala “MindBodyGreen”, se prije četiri godine preselila u Pariz. Prije nekoliko dana odlučila je da podijeli sa svojim čitaocima tajne lijepe linije koja krasi žene iz Francuske već decenijama, prenosi “24sata“.

Već nakon kratkog vremena mog boravka u Parizu, shvatila sam da stil života koji sam imala nije održiv – ili dobar za širinu mog struka. Ali, nisam znala kako to da promijenim. Živjela sam kao lokalac, zar ne? Činilo se da žene iz Pariza, s kojima sam svakodnevno provodila vrijeme, bez ikakvog truda održavaju besprijekornu liniju, predivnu kožu i taj neki se*sepil. Ipak, nikad nisam vidjela da je iko od njih pod stresom zbog toga hoće li stići na popodnevni trening ili da isprobavaju novu dijetu ili nekakav detoks. Bila sam zaintrigirana koja je njihova tajna“, piše Elisa.

“Iako ne mogu da tvrdim da sam riješila misteriju, mogu da podijelim pet načina kako žene iz Francuske znaju da žive ispravno, i u tom procesu ostaju vitke i sretne:

1. Za Francuskinje je ključna umjerenost

Iako je francuska kuhinja poznata po svojim kremastim umacima, sirevima, dekadentnim desertima i divnim vinima, Francuzi ne jedu stalno takvu hranu. A kad je jedu, jedu male porcije, dovoljne da zadovolje želju. Isto tako, žene iz Francuske sebi ne uskraćuju ponekad neku poslasticu. Francuska kuhinja je jako bitna stavka u životu tih ljudi, dio je kulture i regionalni ponos, ali to ne znači da će svaki obrok biti kao gozba. Ali, vino je dio svakog obroka, ponovo umjereno. Pije se jer pruža zadovoljstvo, polako i umjereno.

2. One jedu pravu hranu

Rijetko ćete u francuskim prodavnicama pronaći nemasnu ili dijetalnu hranu. Francuzi preferiraju punomasnu hranu, maslac, pavlaku, sve vrste sireva i dobar komad mesa. Ali to ima smisla, jer neobrađena hrana ima puni ukus i zadovoljavajuća je, pa je se i manje pojede za obrok. Ovako Francuskinje održavaju svoje zdravlje, među njima se rijetko vidi da neko ima “potrebu” za slatkim ili masnim, a obroci se sastoje od hrane koja nije prerađena. Meso i riba uz dodatak povrća je obrok koji se najčešće vidi na stolu. Čak i maloj djeci se poslužuje prava hana, a ne kašice, i od najmlađe dobi ih se uče da jedu kašikom i viljuškom.

3. Obrok služi za odmor i za uživanje u društvu porodice i prijatelja

Rijetko ćete vidjeti Francuze da jedu brzu hranu, njima je ručak kao gozba. U hrani se polako uživa, a vrijeme se koristi kako bi se socijalizovali i odmorili. Porodični ručak nije samo hrana za tijelo, nego i za dušu i um. Tipični francuski obrok traje nekoliko sati i uključuje žive razgovore i debate.

4. Francuskinje se fokusiraju na užitak

Jedna od ključnih stvari u zdravom životu žena u Francuskoj je i fokus na užitak, u svemu što radite, pa tako i u hrani. Filozofija je jednostavna – ako jedeš nešto što te ne zadovoljava, nije fino ili dovoljno, nije dobar obrok. Treba jesti hranu koja će ostaviti iza sebe osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. A sve se svodi na ravnotežu. Ako im se jako jede slatko, smanjiće količinu ostale hrane koju će pojesti, ali će uživati bez griže savjesti u desertu. Ako jedete hranu koja hrani vaš organizam i zbog koje se dobro osjećate, nećete imate prohtjeve za nezdravom hranu koja samo momentalno zadovolji vaše želje i potrebe.

5. Žene u Francuskoj uvijek idu pješke

Iako je zadnjih par godina u Parizu otvoreno mnogo prostora za vježbanje i jogu, Francuskinje će teško radnim danom nakon posla da se odluče na vježbanje. Radije će nakon posla prošetati po gradu i priuštiti sebi neku sitnicu. One svuda idu pješke i to je jedna od tajni njihove lijepe linije. U Parizu rijetko ko ima auto, a grad je prelijep za šetnju i sve je relativno blizu. Česte šetnje, ali i obavljanje svih poslova pješke, ispadne puno kretanja dnevno”, zaključila je novinarka.

Komentari

komentara