Kuća i hrana

Ako već niste – Korisni kuhinjski trikovi i tajne koje vrijedi savladati

Napisao admin

Za mnoge specijalitete potrebne su određene vještine, a mali trikovi mogu promijeniti mnogo toga. Poznati svjetski kuhari imaju svoje tajne, ali nije im teško podijeliti ih sa onima koji su zainteresovani. Evo ih nekoliko:


Kuhinja (Foto: Cure.ba)

1. Manje namirnice je bolje peći na visokoj temperaturi i kraće vrijeme. Za veće komade smanjite temperaturu i pecite duže.

2. Začine uvijek čuvajte na hladnom i mračnom mjestu, nikako iznad ili u blizini šporeta, jer svetlost i visoka temperatura čine da izgube ukus.

3. Jela će biti ukusnija ako uvek imate sve namirnice umjesto da improvizujete sa drugima ili izostavljate pojedine.

4. Kada kuhate za goste, nikad nemojte da isprobavate novi recept ili nove sastojke, već spremite ono što vam uvek ispadne dobro.

5. Tjestenine ne kuhajte duže od nekoliko minuta jer će kasnije omekšati u sosu.

6. Posle sjeckanja bijelog luka, protrljajte ruke 30 sekundi o posudu od nerđajućeg čelika, a zatim operite sapunom i vodom. To će pomoći da eliminišete neugodan miris.

7. Da bi pečeno meso dobilo pun ukus nemojte ga začinjavati neposredno prije prženja, već najmanje 15 minuta ranije.

8. Kada dodajete još masti u tavu, stavite na unutrašnju ivicu da se polako cijedi, a ne direktno, jer će na taj način da se zagrije dok dođe u kontakt sa namirnicama.

9. Prije sjeckanja povrća stavite malo soli na dasku za sječenje i tako povrće neće klizati po njoj.

10. Meso i ribu uvijek začinite ravnomjerno sa svake strane i to činite polako.

11. Domaći sosovi su uvijek ukusniji nego kupovni. Ako ne iskoristite sve, zamrznite ga u posudi za led.

12. Ako pržite piletinu na luku znajte da će joj luk promijeni ukus, zato ga ispržite u posebnoj tavi pa sjedinite sa piletinom.

13. Da bi povrće sačuvalo svježu boju, posle kuhanja ga stavite pod mlaz hladne vode.

14. Kada procijedite tjesteninu, dok je još vrela pospite je sa malo parmezana pre nego što je stavite u sos. Tako će se lakše sjediniti sa sosom.

15. Meso za roštilj izvadite sat vremena pre pečenja iz frižidera jer će biti mnogo ukusnije.

16. Domaće supe i čorbe uvijek kuhajte određenim redoslijedom. Prvo stavite mrkvu, zatim luk, papriku i na kraju paradajz.

17. Svježe povrće će duže trajati ako ga umotate u papirne salvete i stavite u plastične kese. To će mu produžiti rok za četiri dana.

namirnice.ba

Komentari

komentara