Kuća i hrana

Temeljno ga očistite – Otkrivamo male tajne za 'veliko spremanje' frižidera!

Napisao admin

Frižider je jedan od najvažnijih kuhinjskih aparata. Održavajte ga čistim i urednim…


čišćenje (foto:cure.ba)

Čišćenje frižidera za mnoge predstavlja noćnu moru, koju najčešće odlažu do trenutka kada jednostavno nema druge nego prihvatiti se posla i zaviriti u njegove nepoznate dubine. Činjenica je da temeljno čišćenje frižidera standardne veličine zahtijeva dosta vremena. Međutim, kada malo bolje razmislite frižider je uz veš mašinu najvažniji kućni aparat, bez kog je moderan život jednog domaćinstva nezamisliv, a to znači da ga treba održavati uvijek čistim i higijenskim. 

Isto tako, to je aparat, koga upotrebljavaju svi članovi porodice, mjesto je gdje se drži kvarljiva hrana, a to znači da je isto tako mjesto u kome nerijetko ostaju tragovi hrane bilo u obliku različitih mrlja ili mirisa. Zato redovno čišćenje, ali i temeljno održavanje frižidera čistim je jedan od najvažnijih zadataka u cijelom domaćinstvu. Evo kako to možete da uradite, a da svaki put ne treba da uzmete slobodan dan da obavite taj zadatak.

BRIŠITE PROSUTU TEČNOST 

Odmah – učinite to čim se desi, bilo da ste prolili supu, mlijeko ili samo vodu, makar se radilo samo o kapljicama. Nemojte dopustiti da se sadržaj koji ste prosuli osuši, jer će to postati mjesto skupljanja bakterija, prljavštine, a postoji i mogućnost nastanka i širenja neprijatnih mirisa. Takođe, prije nego što u frižider stavite bilo kakve tegle, posude i sl. pobrinite se da su čiste i suve, kako se sadržaj koji se eventualno zadržao na njihovim zidovima ne bi cijedio po frižideru. 

BACITE POKVARENU HRANU 

Odmah – Nemojte čekati nedjelju ili dvije te ignorisati posudu u koju ste stavili ostatke hrane. Ako je niste pojeli nakon dva dana, vjerovatno je nećete ni pojesti, a velika je mogućnost da više i nije jestiva. 

Nedjeljno – provjerite postoje li neke namirnice na koje ste zaboravili, a koje treba baciti. 

OČISTITE VRATA FRIŽIDERA 

Nedjeljno – Prebrišite vrata frižidera jednom nedjeljno, uključujući i ivice. Učinite to s čistom mokrom krpom, sirćetom i vodom. Posebnu pažnju obratite na područja oko ručki vrata, jer su ta područja posebno pogodna za razmnožavanje mnogih bakterija. 

Sezonski – skinite sve police koje možete da uklonite i operite ih u mašini za sudove na najvišoj temperaturi. Ako nemate mašinu, uradite to pod vrućom vodom s deterdžentom za sudove. Prije nego što ih vratite u frižider dobro ih osušite suvom i čistom krpom. 

ISPRAZNITE FRIŽIDER I OČISTITE GA 

Sezonski – Jednom u sezoni ispraznite frižider do kraja i bacite sve što ne valja. Ugasite frižider i namirnice stavite privremeno u prenosni frižider za putovanja ili napolje ako je temperatura niža. Sve police, mrežice, pregrade, fioke koje možete da izvadite iz frižidera, izvadite i operite ih u mašini za sudove na najvišoj temperaturi ili pak ručno s deterdžentom za suđe u što toplijoj vodi. Najpraktičnije će vam obaviti taj zadatak u kadi. Otopite led ako ga ima. 

Pošto ste to učinili u dvije litre vruće vode pomiješajte dvije kašike sode. Svu unutrašnjost dobro očistite s tim rastvorom. Za nešto otpornije mrlje koristite deterdžent za sudove, ali samo na tim specifičnim mjestima. Nakon toga dobro sve isperite. Poslije toga, dvije litre tople vode pomiješajte s dva decilitra alkoholnog sirćeta i ponovo prebrišite svu unutrašnost. Na taj način ćete ukloniti sve zaostale neprijatne mirise koji su se eventualno zadržali u frižideru, te površinu još dodatno dezinfikujte. Ne brinite, frižider vam poslije toga neće mirisati na sirće. 

I police koje ste prije toga oprali još jednom prebrišite vodom i sirćetom, kako biste uklonili eventualne ostatke deterdženta, s kojim hrana ne smije da dođe u dodir, piše Žena. 

ELIMINIŠITE MIRISE 

Ako neprijatan miris iz vašeg frižidera jednostavno ostaje i dalje, evo još nekoliko trikova s kojima možete pokušati da ga se riješite: 

* Na tanjir stavite svježe mljevenu kafu i ostavite je toliko dugo dok ne nestane neprijatan miris. Miris kafe će isto poslije nekog vremena nestati i vjerujemo da vam on neće smetati. 

* Druga mogućnost je da nabavite aktivni ugalj i isto tako ga stavite na tacnu i ostavite u frižideru. Vremenom će upiti sve neprijatne mirise.

S media

Komentari

komentara