Kuća i hrana

Umjesto uzimanja lijekova – Hrana za smirenje!

Napisao admin

Postoje mnogi ljudi koji pate od hipertenzivnih problema. Oni počnu koristiti lijekove ili ne čine ništa po tom pitanju. Ovi problemi mogu biti jedan od uzroka za mnoge probleme poput visokog krvnog pritiska. Umjesto uzimanje lijekova postoje neki prirodni načini za smirenje živaca i opuštenosti u svim situacijama. Postoje neke namirnice koje će vas vrlo jednostavno smiriti. Upoznajte se sa ovom umirujućom hranom i pronađite jednostavno rješenje za sve vaše probleme hipertenzije.


Jogurt (Foto: Cure.ba)

1.    Sjemenke bundeve. 

Sjemenke bundeve su bogat izvor cinka. Ovo je jedan od onih bitnih minerala koji pomaže u održavanju niske razine stresa u velikoj mjeri. Osim stresa one također poboljšavaju vaš imunološki sistem. Nedostatak cinka u tijelu čak može izazvati razdražljivost i depresiju. Zbog toga su sjemenke bundeve jedna od najboljih namirnica koje mogu smiriti živce.

2.    Jogurt. 

Šoljica jogurta svakodnevno će vas spasiti od svih vaših hipertenzivnih problema. Proteini, kalcij, riboflavin, vitamina B6 i vitamin B12, prisutni u jogurtu ga čine jednim od najboljih namirnica koje vas mogu smiriti. 

3.    Jaja. 

Jaja su jedna od najboljih namirnica koje smiruju živce. Ona su bogata vitaminima, mineralima i zdravim mastima koje oslobađaju hemijski element koji se zove endorfin u ljudskom tijelu. Endorfin je hemijski element prisuan u mozgu, koji nas čini više tolerantnijim na stres, napetost i bol.

4.    Celer. 

Celer je jedna od najboljih umirujućih namirnica jer učinkovito smanjuje krvni pritisak, stoga smiruje naše živce. On sadrži hemijske element koji opušta mišiće u arterijama. 

5.    Slatki krompir. 

Slatki krompir je još dobra hrana za smirivanje živaca. Slatki krompir je dobar izvor beta-karotena, kalcija i dijetalnih vlakana. Svi ovi sastojci će vam pomoći da smanjiti probleme sa hipertenzijom i stresom. 

6.    Orasi. 

Orasi su jako dobri za smanjenje stresa i podizanju našeg raspoloženja. Orasi su bogati hranjivim tvarima kao što su omega-3 masne kiseline, vitamin B i magnezij. Svi ti sastojci su dobri za opuštanje. 

cure.ba

Komentari

komentara