Kuća i hrana

Mali kulinarski trikovi – Otkrivamo tajne za bolji ukus vaših jela

Napisao admin

Ovaj put vam otkivamo male kulinarske trikove, koji će poboljšati ukus vaših jela


Kuhanje (Foto: Cure.ba)

TJESTENINA

Kuhajte je u najmanje litar vode da biste ublažili krtost. Posolite vodu, s najmanje kašičicom soli, prije nego što će provriti, a kad provri dodajte kašičicu ulja.

JAJA

Ako želite da dobijete ni previše tvrda ni previše barena jaja, kuhajte ih na pari. Tako će se kuhati postepeno. Kuhajte ih 12 minuta, a kada su gotova, potopite ih u hladnu vodu.

PALAČINKE

Odvojte suhe od tečnih sastojaka, a kad ih spojite, promiješajte ih varjačom ne više od 10 puta. Ako tijesto previše miješate, dobićete teške i krte palačinke, koje neće biti vazdušaste.

TOST BEZ TOSTERA

Sir stavite između dva komada hljeba, a hljeb premažite puterom sa spoljne strane. Zagrijte dva teflonska tiganja na najjačoj temperaturi, pa ih sklonite s vatre. Sendvič sa sirom držite između dva tiganja pet minuta. Dobiće zlatnu koricu, pa će samim tim imati i ljepši ukus.

RIBA

Marinirajte oslić u maslinovom ulju, utrljajte kim, korijander i čili. Zaboravite na biber u zrnu jer on izgori. Tako pripremljenu ribu ostavite pet minuta u rerni i ne okrećite je. Znaćete da je gotova kada bude mekana, a ostane sočna, piše Blic.rs.

cure.ba

Komentari

komentara