Kuća i hrana

Više namjena – Kada pročitate šta sve možete s bezbojnim lakom za nokte, kupićete pet komada!

Napisao admin

Bezbojni lak za nokte ne mora da vam služi samo za manikir i prirodni izgled ruku. On može da im više namjena koje će vam olakšati svakodnevnicu.


Ilustracija (Foto: arhiva)

1. ZAŠTITITE NAKIT

 

Kada bižuterija dođe u kontakt sa znojem i masnoćom koju koža sadrži, često se desi da promeni boju. Premažite omiljeni komad nakita tankim slojem bezbojnog laka na svim dijelovima gdje dodiruje kožu. Na taj način ćete izbjeći i potencijalne nadražaje i alergije koje bižuterija može da izazove.

 

2. FIKSIRAJTE “ŽICU“ NA ČARAPI

 

Male rupice na najlonskim hulahopkama ili čarapama koje su na početku nevidljive, se često do kraja pretvore u žicu koja je krenula duž cele čarape. Kada primjetite rupu, na dio gdje je čarapa rasparana stavite tanak sloj bezbojnog laka, a kada se osuši, ponovite.

 

3. UVUCITE KONAC U IGLU BRŽE

 

Koliko puta ste se iznervirali jer 10 minuta pokušavate da protnete konac kroz rupicu od igle? Na vrh konca stavite lak i kada se osuši, konac će lako proći kroz iglu.

 

4. ZALIJEPITE KOVERTE

 

Mrzite da ližete koverte jer vam je ukus lepka grozan? Na unutrašnju stranu koverte stavite par slojeva laka. Tako ćete je zalIJepiti, ali će ona biti dodatno zapečaćena, to jest lak će jače držati poklopac koverte.

 

5. ZATEGNITE ŠRAFOVE

 

Bez obzira da li se radi o većim šrafovima na komadima nameštaja ili onim minijaturnim na naočarima, bezbojni lak može da rIJeši problem. Nanesite par slojeva pre nego što zavrnete šrafove. Teško da će vam se poslIJe ovoga odvrtati.

 

6. ZAUSTAVITE RASCVjETAVANJE PERTLI

 

Da biste sprečili fonclanje pertli, umočite njihov vrh u lak, a onda prisnite i uvrnite dok se suši. Kada se dobro osuši skratite delove koji su ostali rascvJetani i ponovite proces.

 

7. UBLAŽITE UJED INSEKTA

 

Ujed komarca ne samo da svrbi, već može i da se upali. Prirodni instikt našeg tela kada nas insekt ujede je da luči histamin, zbog čega nas ta zona svrbi. Ukoliko stavite mrvicu bezbojnog laka na ujed, blokiraćete kiseonik u tom dijelu, i privremeno će smaniti svrab i želju za češanjem.

 

8. SMANJITE UNOS SOLI

 

Sigurno ste doživjeli da vam u ruke dospe slanik sa prevelikim rupama kroz koje vam u hranu upadne višak soli. Umočite četkicu u lak i premažite koliko god želite rupa na slaniku. Tako ćete smanjiti unos soli, što preporučuju svi nutricionisti.

 

9. POPUNITE RUPICU NA ŠOFERŠAJBNI

 

Iako se ne radi o trajnom rešenju, providan lak za nokte može privremeno da zakrpi naprslinu na šoferšajbni. Sipajte kap u rupicu i sačekajte da se osuši. Ponovite proces nekoliko puta.

 

10. VODOOTPORNE ŠIBICE

 

Iskusni kamperi znaju da kiša može da im pokvari ugođaj, posebno ako se nakvase šibice koje su u prirodi često jedna od najpotrebnijih stvari. Umočite šibice u bezbojni lak, stavite ih na kutiju da se osuše, tako da im vrhovi ne budu naslonjeni na podlogu.

 

cure.ba

Komentari

komentara