Kuća i hrana

DOBRO JE ZNATI: Ovih pet namirnica MORATE IMATI KOD KUĆE u vrijeme pandemije Covida-19

Napisao H. H.

Život kakav smo znali, neće se nastaviti dok se većina populacije ne vakciniše protiv koronavirusa. U međuvremenu biste u svoju prehranu mogli dodati određene namirnice koje bi vam mogle pomoći u borbi s Covidom-19.

Novo istraživanje čiji je suautor De-Yu Xie, profesor mikrobiološke biologije na Državnom univerzitetu Sjeverne Karoline, sugerira da specifični hemijski spojevi u zelenom čaju imaju sposobnost inhibiranja glavnog enzima ili proteaze (Mpro) u virusu SARS-CoV -2, koji uzrokuje Covid-19.

“Zeleni čaj ima pet hemijskih spojeva koji se vežu na različita mjesta proteaze, prevladavajući ga i tako inhibira njegove funkcije”, navodi Xie te objašnjava da se virus ne može replicirati ako je enzim proteaza inhibiran.

Ovo istraživanje je još u ranoj fazi, a Xie navodi da je pred njim dug put kako bi dokazao medicinsku primjenu spojeva.

Tamna čokolada
Tamna čokolada bila je još jedna uobičajena namirnica koja je pokazala obećavajuće rezultate u istoj studiji. Istraživači su proučavali kako je enzim proteaza (Mpro) u virusu SARS-CoV-2 reagirao nakon što je došao u kontakt s različitim biljnim hemijskim spojevima, posebno onima koji pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Računarske simulacije otkrile su da su se hemijski spojevi u tamnoj čokoladi i kakau u prahu mogli vezati za različite dijelove Mpro, a laboratorijski eksperimenti su pokazali da spojevi mogu smanjiti aktivnost Mpro za oko pola. Drugim riječima, tamna čokolada može imati sposobnost da smanji širenje Covida-19 u toku, ali vjerovatno neće virus u potpunosti zaustaviti.

No, nije loša ideja pojesti nekoliko kockica tamne čokolade sedmično.

Grožđe
Laboratorijski eksperimenti pokazali su da hemijski spojevi u dvije južne vrste grožđa također mogu inhibirati enzim proteaze (Mpro).

“Biljke koriste ove spojeve da bi se zaštitile pa nije iznenađujuće što biljni listovi sadrže te korisne spojeve”, rekao je Xie.

Vitamin D
Nekoliko je studija pokazalo da vitamin D – posebno D3 – može pomoći u ublažavanju težine simptoma Covida-19. Istraživači i ljekari vjeruju da je to djelimično moguće zbog sposobnosti vitamina D da podržava imunološku funkciju. Niski nivoi vitamina mogu vas dovesti u veći rizik od infekcije i uzrokovati druge probleme, otežano zacjeljivanje rana.

Tijelo prirodno proizvodi vitamin D3 izlaganjem suncu i stoga je važno uzimati dodatak tokom zimskih mjeseci kada ima manje sunčeve svjetlosti.

Cink
Kao i u slučaju vitamina D, mineral cink također je presudan u potpori imunološkog sistema. Cink pomaže tijelu u borbi protiv patogena,piše Novi.

“Hronični bolesnici i starije osobe imaju povećan rizik od zaraze i moguće teže ishode bolesti. Kroz nekoliko mehanizama cink to može spriječiti, smanjiti ozbiljnost bolesti te trajanje simptoma”, naveli su istraživači u časopisu “Advances in Integrative Medicine”.

Iako su potrebna dodatna istraživanja koja će potvrditi ove nalaze, neće škoditi da uključite cink u prehranu. No, prije uzimanja bilo kakvih dodataka, najprije se posavjetujte sa svojim ljekarom, piše “Eat This”.

Komentari

komentara