Kuća i hrana

Krompir je proklijao, a ipak ga jedete? Niste ni svijesni kakvom riziku se izlažete!

Napisao H. H.

Vodite računa!

Krompir je namirnica koju gotovo uvek imamo kod kuće jer je paktičan, može se spremiti na mnogo načina, a pritom je i ukusan, i daje puno energije. Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mjestu, duže će ostati svijež, međutim, rijetko kome se nikada nije dogodilo da mu krompir proklija prije upotrebe, pogotovo jer većinom živimo u stanovima i nemamo mogućnost da ga smjestimo na hladno mjesto.

Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba obratiti pažnju?

Treba procijeniti koliko je krompir proklijao – da li su klice kratke i nema ih puno ili su se već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vaši problemi sa bubrezima su prošlost, jednostavno i prirodno
Sponosored by MonadPlug
Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krtola, osim što ima klice, mekana i naborana, vrlo je vjerovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smela više da se jede. Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno – klice, isto kao i dijelove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira, prenosi “Srbija Danas“.

Komentari

komentara