Kuća i hrana

Namirnice koje u kuhinji čine čuda

Napisao H. H.

Svako ima svoj ukus i ne paše svima sve, aliu ovom popisu riječ je o namirnicama koje zapravo često “spašavaju” situaciju, dodaju “osobnost” jelima ili bez problema mogu osmisliti jelovnik, kad stvarno ne znate što biste taj dan napravile.

Preporučujemo imati ih u kuhinji pošto-poto.

1. Maslac

Vjerovatno ne postoji niti jedna namirnica koja se toliko koristi u vrijeme blagdana koliko maslac, a njegova konzumacija istovremeno izaziva užitak – ali i krivnju zbog navodne “nezdravosti”.

Međutim, maslac prije svega treba koristiti jer je izuzetno ukusan. Nema druge riječi za opisati okus jela kad koristite maslac osim “puterast”. Povrće na maslacu, čokoladna krema ili obično “jaje na oko” ima toliko puniji okus kad je rađeno na maslacu, a i odličan je kad jednostavno trebate dodati okusa nekom standardnom jelu, poput pire krumpira. I da… kokice na maslacu…

2. Češnjak

Da je prirodni antibiotik, nećemo spominjati. Neki ga ne vole jer im “teško pada na želudac”, a neki zbog intenzivnog okusa. Pa ipak, njegov specifičan, rekli bismo čak egzotičan okus, idealan je kao dodatak umacima i varivima, a tako spremljen gubi na intenzitetu. Također, ako trpite sirov okus češnjaka, svakako ga dodajte salatama, cikli ili ribi jer u potpunosti daje novu dimenziju okusu, piše “She“.

3. Pasirana rajčica

Idealno je, naravno, imati domaću pasiranu rajčicu jer se nijedna kupovna ne može mjeriti s tim okusom, ali i ova “industrijska” je dobra, birajte samo onu koja je gušća i ima “zdraviju boju”. Postoje na tržištu neke koje su vodene i imaju okus koji nema veze s rajčicom.

Ne samo da ju možete iskoristiti za crveni umak i preliti preko tjestenine kad nemate volje ili vremena kuhati išta drugo, već ju svakako dodajte i u druge umake, variva, napravite bruschette sa starim hljebom ili “falš” juhu. Odlično je dodati je i u domaću bistru juhu jer daje malo kiselkastog okusa, a isti efekt ima i kod variva.

4. Luk

Luk je jednostavno temeljna namirnica. Dinstate meso – s lukom. Radite šopsku salatu – s lukom. Varivo – s lukom. Gusti umak – s lukom.

Možete napraviti i juhu od luka, a možete ga spohati ili prepržiti i imate prilog gotov za čas. Luk daje gustoću umacima i nevjerojatan “šmek”, tako da se pobrinite uvijek ga imati kod kuće.

5. Limun

Limun uvijek dobro imati pri ruci jer često može spasiti stvar. Ponekad nam u jelima “nedostaje ono nešto”, a limun to savršeno popravlja. Jako je fin kao dodatak desertima, malo limunove korice u biskvit ili smjesu za palačinke čini čuda, a možete ga dodati i u samu kremu ako ste za kiselkasti okus.

Guste juhe, naročito hladne, odlična su podloga za nekoliko kapi limuna, baš kao i riba. Želite li malo drugačiju salatu, umjesto octa začinite ju limunom, a ako u to možete dodati žličicu senfa – još bolje.

Komentari

komentara