Kuća i hrana

Sa ovih 10 alkalnih namirnica riješili ste sve: Tope kilograme, podmlađuju, alkalizuju cijelo tijelo i popravljaju zdravlje!

Napisao H. H.

Najbolji primjer kako alkalna ishrana djeluje možda je glumica i model El Mekfirson, koja u 54. godini izgleda kao da joj je 25

Zdravlje, forma i dužina života zavise od pravog balansa kiselog i baznog u organizmu. Problem je u tome što je ishrana modernog čoveka pretežno bazirana na kiselim namirnicama, pa se lako javlja gojaznost i različite bolesti, piše Stil.kurir.rs.

Srećom, postoje alkalne (bazne) namirnice koje imaju moć da normalizuju pH vrednost u vašem telu, podmlade vas i pomognu da održite vitku liniju.

Najbolji primer kako alkalna ishrana deluje možda je glumica i model El Mekfirson, koja u 54. godini izgleda kao da joj je 25!Ovih alkalnih 10 namirnica pomoći će vam da budete kao El – zdravi, vitki i mladoliki! Zajedničko im je to što alkalizuju telo, a evo i šta još pojedinačno čine za vaše zdravlje:

1. Banane

Banane sadrže 2 osnovna tipa vlakana – jedna pomažu dobrom varenju, a druga nas štite od raka debelog creva. Banane sadrže vitamine, normalizuju nivo šećera u krvi i snižavaju pritisak, a pritom vas drže sitim i alkalizuju telo.

2. Karfiol

Beli “buketić” je ispred svih kupusnjača kada je reč o broju zdravih sastojaka. Sadrži vitamine C, A, B, kao i kolin, koji čini nervni sistem jačinm i sprečava nagomilavanje holesterola u jetri. Sadrži i kalcijum koji jača kosti i magnezijum, koji utiče na gotovo sve procese u telu.

3. Dinja

Sadrži karoten, koji snižava rizik od razvoja malignih bolesti, zatim vlakna, folnu i askorbinsku kiselinu, koji svi zajedno ojačavaju imuni sistem i koštano tkivo. Zbog obilja vitamina C, dinja vam i kožu čuva zdravom i lepom.4. Grožđe

Sadrži dosta organskih jedinjenja koja nas čuvaju od nekoliko vrsta raka i snižavaju nivo holesterola. Grožđe obiluje kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i fosforom – elementima neophodnim za zdrave kosti.

5. Krastavci

Ovo povrće je fenomenalno za izbacivanje kiselina i toksina iz tela. Uklanjaju i slobodne radikale, koji su čest okidač razvoja srčanih, plućnih i autoimunih bolesti. Ne sadrže mnogo kalorija, pa su idealan saveznik svake dijete.

6. Kinoa

Ova žitarica sadrži više proteina nego bilo koja druga. Kroz nju ćete uneti dosta fosfora, gvožđa, kalcijuma, vlakana i vitamina B, koji su ključni za dobar rad metabolizma.

7. Blitva

Obiluje vitaminom K, koji pomaže da se očisti krv, kao i vitamine A i E, natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Ovaj “koktel vitamina” u blitvi popravlja cirkulaciju, jača zube i kosti i pomaže telu da se izbori sa infekcijama.8. Limun

Dokazano pomaže sprečavanju razvoja raka, smanjuje rizik od moždanog udara, čisti telo od toksina, pomaže kod nedostatka vitamina, problema sa gastrointestinalnim traktom, metabolizma, ateroskleroze, hipertenzije… Lista benefita koje pruža limun praktično je beskonačna.

9. Bosiljak

Sadrži dosta antioksidanasa, pomaže detoksikaciji tela, smanjuje štetan uticaj stresa na telo. Takođe, ima antiupalna, antipiretička i diuretska svojstva, a značajno pomaže i u oslobađanju od bolova,pišeStil

10. Avokado

Snižava loš holesterol, neutrališe kiseline u želucu, popravlja varenje, naročito voća i povrća.

Komentari

komentara