Kuća i hrana

Namirnice koje se dovode u vezu s karcinomom i koje trebate izbjegavati

Napisao H. H.

Konzumiranje hrane bez nutritivne vrijednosti jedan je od glavnih faktora rizika za dobijanje raka, no jeste li znali da čak i neke namirnice za koje mislimo da su zdrave i bezopasne također mogu biti kancerogene.

Naime, određeni sastojci koji se nalaze u gotovo svim zapakovanim namirnicama mogu biti kancerogeni i predstavljati ozbiljan rizik.

Gazirani sokovi

Gazirani šećer ne samo da su puni šećera već sadrže karamel i boje. Ovi sokovi sadrže 4-MEI spoj koji je američka savezna država Kalifornija stavila na popis kancerogenih.

Zbog toga voda je najbolja alternativa da utolite žeđ. No ukoliko ne možete bez gaziranih napitaka birajte vode s ukusima koje ne sadrže 4-metilimidazol.

Meso s roštilja

Iako je meso s roštilja jedno od najukusnijih visoka temperatura koja se koristi za njegovu pripremu stvaraju ugljikovodike koji uzrokuju rak. Smatra se da prekomjerna konzumacija crvenog mesa s roštilja povećava rizik od raka.

Crveno meso jedite pažljivo, preporuka je da ga jedete kuhano i birate organsku govedinu koja je hranjena isključivo travom.

Kokice iz mikrovalne

Naučnici već nekoliko godina upozoravaju da kokice koje se pripremaju u mikrovalnoj sadrže hemikalije koje mogu izazvati rak i probleme s plućima. Naime, kompanije koje prodaju kokice za pripremu u mikrovalnoj, vrećice u kojima se prodaju presvlače perfluorooktanoičnom kiselinom (PFOA), koja može izazvati rak.
Dobra alternativa je da kupite kukuruz, začinite ga i sami ispečete kokice u šerpi.

Konzervirana hrana

Bisfenol je hemijski spoj kojim su premazane konzerve u koje se sprema hrana, a kancerogen je i za životinje, navodi dr. Anton Bilchik. Bisfenol je uzročnik raka prostate i raka dojke. Radije jedite svježe ili smrznute proizvode.

Umjetna sladila

Većina umjetnih zaslađivača proizvodi se hemijskim putem. Neke studije sugeriraju da umjetna sladila uzrokuju nakupljanje toksina u tijelu i potencijalno uzrokuju tumor mozga.

Ako morate koristiti zaslađivač koristite steviju na biljnoj bazi.

Hidrogenizirana ulja

Tečna ulja procesom hidrogenizacije postaju čvrste masti koje se u namirnicama dalje pojavljuju kao trans masti. Nalaze se u margarinu, krekerima, pahuljicama, slatkišima kolačićima, čipsu. Kao i u umacima za salatu, prženoj hrani i drugima.

Američka agencija za hranu i lijekove u potpunosti je zabranila ulja koja su djelomično hidrogenizirana, a koja su glavni distributor trans masti u namirnicama.
Kada su ulja u pitanja radije koristite maslinovo ili kokosovo.

Voće i povrće neorganskog porijekla

Voće i povrće izuzetno je zdravo, ali ako su prskani pesticidima to nije dobro. Na primjer, altrazin je sredstvo za uklanjanje korova koji je u Evropi zabranjen zbog toga što izaziva ozbiljne probleme ljudi, ali se još uvijek koristi u SAD-u.
Kupujte organsko voće i povrće i pažljivo ga operite prije jela.

Prerađeno meso

Svjetska zdravstvena organizacija je na popis namirnica koje su kancerogene navela kobasice, slaninu, hot-dog te šunku. Konzumiranjem navedenih namirnica povećava se rizik od razvitka raka debelog crijeva. U dopisu organizacije stoji kako samo 50 grama obrađenog mesa povećava šanse za razvitak raka do 18 posto, prenosi “Klix“.

Komentari

komentara