Kuća i hrana

Smeđi šećer je puno zdraviji od bijelog, a da li je to stvarno istina?

Napisao H. H.

Pojedinci preferiraju smeđe namirnice, poput riže ili šećera, vjerujući da su bolja i prirodnija opcija.

KOMENTARI
ADVERTISEMENTS

Istina je da je smeđi šećer nešto manje obrađen u odnosu na bijeli šećer. Za proizvodnju običnog šećera sok od šećerne trske se najprije prokuha i zatim filtrira kako bi se oblikovali kristali. Kristali se kasnije premještaju u centrifugu koja sadrži melasu. Bijeli šećer je podvrgnut daljnjoj preradi kako bi granule bile finije i uklonile melasu. Odnosno, on je rafinirani šećer od šećerne trske i šećerne repe, prenosi Index.

Najjednostavnije rečeno, smeđi šećer je ustvari bijeli šećer koji nije prošao cijeli proces rafinacije pa zato zadržava svoju boju, piše TOI.

Iako ove obje vrste sadrže gotovo jednake nutritivne vrijednosti, smeđi šećer koji je manje prerađen sadrži određenu količinu minerala poput kalcija i kalija, dok je bijeli šećer čista saharoza bez vitamina ili minerala. Također, smeđi šećer ima intenzivniji okus. Ipak, kada je zdravlje u pitanju, ne postoji prevelika razlika. Naime, obje vrste šećera su i dalje šećer te imaju jednak učinak na zdravlje.

Također valja naglasiti, bez obzira na to koju vrstu šećera odaberete, pripazite da ga ne konzumirate više od 50 grama dnevno jer upravo je to preporučena dnevna doza koju ne biste trebali prekoračiti.

Komentari

komentara