Kuća i hrana

Želite mrave izbaciti konačno iz vaše kuće? EVO KORISNIH SAVJETA

Napisao A. K.

Svi smo bar jednom imali problem sa ovim malim podstanarima. Dođu u našu kuću, namnože se, i čini nam se da nikako ne možemo da izađemo sa njima na kraj. A koliko se samo iznervirate kada ostavite zrnce nečeg slatkog bilo gdje u kuhinji! Za pola sata, to mjesto je potpuno prekriveno mravima. Dođe vam da sve držite u frižideru. Mada, pitate se da li je hrana i tamo bezbijedna.

Pokušavamo sve i svašta, zovemo stručnjake za dezinsekciju. Rezultat – kuća je naprskana nekakvim otrovima, a mali podstanari, živi, zdravi, kao da se ništa nije desilo! Došlo je proljeće i eto ih opet! Ovog puta, nemojte prskati svoj dom otrovima, probajte da ih se rješite na prirodniji način. Evo nekoliko savjeta kako da to uradite.

CIMET

Mravi ne vole miris cimeta i bježe od njega. Pospite cimet u prahu po mjestima na kojima se pojavljuju.

SIRĆE

Pomiješajte alkoholno sirće sa vodom, sipajte sve u plastični raspršivač i naprskajte svuda gdje ste ih primijetili. Ako je potrebno, ponavljajte postupak na nekoliko dana, dok mravi ne odu.

NANA

Mravi bježe od mirisa nane. Stavite vrećice čaja od nane na mjesta gdje mravi obično ulaze, to će ih držati dalje od vašeg doma.

GRIZ

Pospite griz na mjesta koje mravi posjećuju. Kada mrav pojede zrnce griza, ono će da nabubri pa će mrav uginuti.

LIMUN

Poput sirćeta, limun veoma smeta mravima. Pomiješajte ga sa vodom i poprskajte po glavnim mjestima gdje izlaze mravi, piše “Novi“.

Komentari

komentara