Kuća i hrana

Jedite u društvu i bit ćete sretniji!

Napisao H. H.

Neki ljudi vole da jedu u samoći, direktno sa tiganja, drugi dok leže na kauču i gledaju televiziju. Ali koliko je to dobro za nas? Naučnici tvrde da redovno objedovanje u samoći nema pozitivan efekat, štaviše, na duže staze može imati negativne posljedice po psihofizičko zdravlje.

Ovu informaciju potvrdilo je novo istraživanje organizacije ‘Oksford Ekonomiks’ (Oxford Economics) koje je nastavio “Gardijan” (Guardian). Naučnici su sproveli anketu među 8.250 građana Velike Britanije i konstruisali takozvani ‘indikator blagostanja’ (Living Well Index), na osnovu bodovanja niza pitanja posvećenih kvalitetu sna, se*sualnom zadovoljstvu, količini slobodnog vremena i tome koliko često jedu u društvu. Utvrdili su da osobe koje jedu same ukupno daju 7,9 poena manje na procijeni njihove sreće u odnosu na nacionalni britanski prosjek (60,7 poena, na skali koja se kreće od 0 do 100), piše “Red info portal“.

Pretpostavlja se da objedovanje u društvu čini osobe zadovoljnijim sopstvenim životom i garantuje povećanje našeg samopouzdanja. Profesor antropologije i psihologije na Univerzitetu Oksford i saradnik istraživanja, Robin Danbar, objasnio je da jednostavno ne znamo zašto su osobe koje jedu zajedno sretnije. Ono što je sigurno jeste da ručanje za stolom sa drugima podstiče mozak da luči endorfin, čineći da se osjećamo prijatno, te i da je ovaj društveni ritual neizostavan u našim haotičnim životima punim obaveza.

Još su stari Grci govorili da je čovjek društvena životinja. Danas je više istraživanja potvrdilo da međuljudski odnosi mogu čak predstavljati pitanje života i smrti u nekim slučajevima. Stručnjaci su analizom 148 epidemioloških istraživanja prije nekoliko godina pokušali da otkriju faktore koji pozitivno utiču na očekivani životni vijek godinu dana nakon doživljenog infarkta. Rezultati su pokazali da su osobe sa čvršćim društvenim vezama imale za 50% veće šanse da prežive u odnosu na osobe sa slabijim vezama.

Na dužim stazama, na produženje životnog vijeka može uticati broj prijatelja i kvalitet prijateljstava, kao i odluka da se prestane s pušenjem. “Možete da jedete ili pijete alkoholna pića koliko želite, ali će to imati mnogo manji efekat u odnosu na druga dva faktora”, tvrde naučnici.

Druženje sa drugima, osim što nam odmah pruža bolje raspoloženje, ima pozitivan uticaj i na cjelokupan način života. Čak i ako ste introvertna osoba, probajte da malo više vremena provodite sa vama dragim ljudima.

Komentari

komentara