Kuća i hrana

MISLITE DA JE OVA HRANA ZDRAVA? A može izazvati rak i druge teške bolesti!

Napisao H. H.

Lektin u namirnici omogućuje međusobno lakše ćelijsko povezivanje i posjeduje antimikrobna svojstva, međutim u mnogo većim količinama djeluju poput “ljepila” i mogu ometati proces njihovog razgrađivanja i time uzrokovati napuhnutost, oštetiti sluznicu crijeva, a biljni proteini prelaze u krvotok neprobavljeni.

Lektin je prirodni protein kojeg najviše ima u namirnicama poput žitarica i grahorica, a u posljednje se vrijeme isključivo veže uz simptome iritabilnog crijeva, pretilosti i napuhnutosti crijeva, prenosi “Večernji“.

Na primjer, zahvaljujući velikom broju sjemenki, paradajz sadrži velik broj lektina koji mogu uzrokovati probavne smetnje. Emma Taylor, za “Daily Mail”, otkrila je koje bi se još namirnice trebale izbjegavati.

Paradajz

Iako je bogat vlaknima i vitaminom C, zapravo može imati dosta loš uticaj na organizam. Zamijenite ga zelenim lisnatim povrćem, koje je dobra alternativa jer su bogati mineralima.

Krompir

Pretjerana konzumacija krompira ima gotovo isti uticaj kao i paradajz. Iako su zdrav izvor vitamina i minerala, krompiri su zapravo najveći problem. Trebali bi kontrolisati unos krompira.

Kikiriki i oraščići

Oni sadrže visoku količinu proteina i antioksidansa, ali i veliku koncentraciju lektina koji prolaze kroz probavni sistem i idu direktno u krvotok. Kad se lektini nakupljaju u krvi mogu prerasti u kancerogene ćelije. Zamijenite ih sjemenkama lana koji daju dovoljnu dozu zdravih masnih kiselina. S obzirom na to da tijelo samo ne može proizvesti zdrave masne kiseline, dobro je uzimati ih iz namirnica.

Kukuruz

Važno je naglasiti kako kukuruzni skrob, pahuljice koje obično jedemo za doručak i različiti sirupi sadrže kukuruz, što u tijelu uzorkuje upale oko zglobova i loše djeluje na probavni sistem. Zdravija alternativa je kvinoja.

Crveni grah/pasulj

Oni imaju ekstremno visoke nivoe lektina. Iako su dobar izvor željeza i proteina, npr. grašak je zdravija alternativa jer imaju manje lektina.

Komentari

komentara