Kuća i hrana

KUKURMA DJELOTVORNA KAO 14 LIJEKOVA

Napisao H. H.

Kurkuma je žarko žuti proizvod mljevenja sušenog gomolja tropske biljke Curcuma Longa iz obitelji đumbira. Nalazimo je u Indiji i Indoneziji gdje predstavlja sveti začin vezan uz kulturu indijskog naroda.

Dnevno svaki Indijac konzumira 2 grama kurkume.

U posljednje vrijeme zabilježen je znatan porast potrošnje kurkume u Japanu kao i na Zapadu.

Protuupalno djelovanje kurkume
Dokazano je da kurkuma ima najsnažnije protuupalno djelovanje u biljnom svijetu. Kurkumin inhibira (zaustavlja) djelovanje enzima COX-2 (ciklooksigeneza) koji je odgovoran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Znamo da upale prate veliki broj bolesti od upalnih stanja kože (psorijaza, dermatitis), upalnih stanja zglobova, autoimunih bolesti (alergije, reumatoidni artritis, psorijaza, kolagenoze…) do oštećenja sluznica u probavnom traktu gdje prouzrokuju čireve, polipe, a kasnije i karcinome. Djelovanje kurkume je izuzetno značajno u svijetlu najnovijih rezultata kao dobra zamjena za sintetička protuupalna sredstva (kortikosteroide) koji uzrokuju teške i trajne nuspojave.

Zapravo glavni sastojak kurkume – kurkumin je osnovni borac u liječenju i prevenciji karcinoma. Najbolje djelovanje ima na rak debelog crijeva, tankog crijeva, želudca, jetre, prostate, dojke i jajnika.

Kurkuma je jedan od najtemeljitije istraženih biljaka koje postoji danas. Njezina ljekovita svojstva i komponente (prvenstveno kurkumin) je bio predmetom više od 5.600 recenzija i objavljenih biomedicinskih istraživanja. U stvari, našim petogodišnjim istraživačkim projektom o toj svetoj biljci je otkriveno više od 600 mogućih preventivnih i terapijskih aplikacija, kao i 175 različitih korisnih fizioloških efekata.

S obzirom veličinu gustoće istraživanja koja su provedena na ovom značajnom začinu, ne čudi da je sve veći broj studija zaključilo da je kurkuma korisnija u odnosu na razne konvencionalne lijekove, uključujući:

Lipitor / Atorvastatin (lijek za kolesterol): istraživanje iz 2008. godine objavljeno u časopisu za lijekove R & D otkrilo je da standardizirana priprema kurkuminoida iz kurkume bolji u usporedbi sa lijekom Atorvastatin (trgovački naziv Lipitor) na endotelne disfunkcije, temeljna patologija krvnih žila koja vozi ateroskleroze, u smanjenju upale i oksidativnog stresa kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.
Kortikosteroidi (steroidni lijekovi): istraživanje objavljeno 1999. godine u časopisu Phytotherapy Research pokazalo je da je primarni polifenol u kurkumi, pigment boje šafrana poznat kao kurkumina, u usporedbi na steroide ima pozitivni utjecaj na upravljanju kronične prednji uveitis, upalna bolest oka.

Prozac / Fluoksetin & Imipramin (antidepresivi): Studija objavljena 2011. godine u časopisu Acta Poloniae Pharmaceutica otkrila je da je kurkuma bolja u usporedbi sa oba lijeka u smanjenju depresivnih ponašanja kod životinja
Aspirin (razređivač krvi): In vitro i ex vivo studiji objavljeni 1986. godine u Journal Arzneimittelforschung otkrili su da kurkuma ima anti-trombocitni i prostaciklini modulacijski efekt u odnosu na aspirin, što znači da može imati koristi kod pacijenata sklonih vaskularnoj trombozi i kod anti-artritis terapije.
Protuupalni lijekovi: Istraživanje objavljeno 2004. u časopisu Oncogene otkrilo je da kurkuma (kao i Resveratrol) bila učinkovita alternativnim lijekovima – Aspirin, Ibuprofen, Sulindak, Fenilbutazone, Naproxen, Indometacinom, Diklofenak, Deksametazon, Celekoksib, i Tamoksifen koje služe za anti-upalne i anti-proliferativne aktivnost protiv stanica tumora.
Oksaliplatin (lijekovi za kemoterapiju): Istraživanje objavljeno 2007. u časopisu International Journal of Cancer pokazalo da se kurkua uspoređuje sa Oksaliplatinom kao antiproliferativnim lijekom u kolorektalnim staničnim linijama.
Metformin (lijek za dijabetes): Istraživanje objavljeno 2009. u časopisu Biochemitry i Biophysical je istražilo kako kurkuma može biti vrijedna u liječenju dijabetesa, odnosno, činjenica da aktivira AMPK (koja povećava unos glukoze) i potiskuje gluconeogeničku ekspresiju gena (koji potiskuje stvaranje glukoze u jetri) kod hepatoma stanica. Zanimljivo, otkrili su da je kurkuma 500 puta do 100.000 puta (u obliku poznatom kao tetrahydrocurcuminoids (THC)) više potentnija nego metformin u aktiviranju AMPK i njegove daljnji ciljane acetil-CoA carboksilaze (ACC).
Drugi način na koji kurkuma i njezini sastavni dijelovi otkrivaju svoje izvanrednu ljekovitost je prikazano u istraživanju lijekova na rezistentnim i multi-rezistentnim tumorima.

Nađeno je u 54 studije da kurkuma može izazvati smrt stanica raka ili senzibilizirati rezistentne linija stanica raka kod konvencionalnog liječenja.

S obzirom koliko je snažan trag istraživanja kurkume (kurkumina), nakon što je bio korišten i kao hrana i lijek u širokom rasponu kultura, već tisućama godina, jaki argument može biti za korištenje kurkume kao alternativnog lijeka ili katalizatora u liječenju raka.

Ili, još bolje, koristite certificiranu organsku (non-ozračenu) kurkumu u nižim kulinarskim dozama na dnevnoj bazi, a nipošto ne herojske doze koje će kasnije u životu biti možda podloga za ozbiljnu bolest.

Kurkuma – čarobni prah u borbi protiv raka
Kurkuma je začin s čudesnim djelovanjem na zdravlje, čak i kad je riječ o veoma teškim bolestima. Proučite njena svojstva i isprobajte naš recept

U engleskom govornom području kurkuma je poznata kao turmeric, a u našem je nazivu odmah istaknuta najdjelatnija komponenta ove iznimne biljke – kurkumin. Upravo njemu kurkuma zahvaljuje slavu koju je stekla u zemljama Dalekog istoka, budući da je prirodni antiseptik i baktericid te zbog toga cijenjena u dezinfekciji posjekotina i opeklina. Kurkuma je i predmet suvremenih istraživanja koja redom potvrđuju njenu učinkovitost u prevenciji raznih vrsta karcinoma.

Iznimna biljka
Tako je otkriveno da, kombinirana s cvjetačom, prevenira rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih stanica, prevenira karcinom dojke i melanom, smanjuje rizik od leukemije u dječoj dobi te je prirodni čistač jetre. Može spriječiti i usporiti napredovanje Alzheimera jer odstranjuje plak nataložen u mozgu, sprečava metastaziranje mnogih karcinoma, čak i kad je u pitanju karcinom gušterače te je snažno protuupalno sredstvo jednako učinkovito kao farmaceutski pripravci samo bez nuspojava. Samim tim, izvrstan je saveznik kod upalnih procesa poput artritisa i reumatidnog artritisa.

Dokazno je da usporava napredovanje multiple skleroze, pomaže razgradnju masti i odličan je saveznik u mršavljenju, ali i u borbi protiv psorijaze i ostalih patogenih promjena na koži. Još od davnina korištena je u kineskoj medicini kao sredstvo za ublažavanje bolova i borbu protiv depresije.

Da je doista riječ o iznimnoj biljci kurkuma pokazuje i osebujnom nijansom žute boje. U kulinarstvu se može upotrijebiti da “odglumi” žumanjak. No treba pripaziti da se ne pretjera jer umjesto žute možete dobiti čudnu nijansu zelenkaste koja ne djeluje ni najmanje privlačno. Osim toga, kurkuma je neizostavan dio curryja pa se u njenim dobrobitima može uživati i kroz curry,piše Ženskica

Komentari

komentara