Kuća i hrana

Iako su ukusni, previše orašastih plodova može naškoditi

Napisao H. H.

Iako su poznati kao zdrava i ukusna grickalica, ni sa orašastim plodovima ne smije da se pretjeruje.

Sigurno već znate da su orašasti plodovi nevjerovatno zdravi, da se povezuju sa poboljšanjem zdravlja srca, borbom protiv raka, smanjenja rizika od pojave Alchajmerove bolesti, pa čak i gubitkom neželjenih kilograma.

Stoga su orašasti plodovi ukusna grickalica koju slobodno jedete bez griže savjesti. Ali, koliko često to radite?

Iako su poznati kao zdrava namirnica, orašasti plodovi također imaju (zasluženu) reputaciju kao hrana koju ne možete da prestanete da jedete, zbog čega se malo ko od nas drži preporučenih dnevnih količina. Problem s prekomjernom konzumacijom orašastih plodova mogu da budu neki zdravstveni rizici, a ovo su 3 najozbiljnija:

Brzo ćete dobiti na težini

Postoji jako puno istraživanja koja govore da orašasti plodovi mogu da pomognu u gubitku neželjenih kilograma. Međutim, treba obratiti pažnju na sljedeću činjenicu – ovi rezultati važe samo ako ih jedete u umjerenim količinama, piše “Stil“.

Ako prekoračite preporučene dnevne količine, dogodit će se upravo suprotno i zapravo ćete dobiti na težini. Dodatni problem je i podatak da će se to dogoditi mnogo brže nego da ste pretjerivali s nekom drugom hranom. Naime, orašasti plodovi jako su bogati kalorijama, stoga daju više energije nego ostale namirnice. Naprimjer, 30 grama badema sadrži oko 163 kalorije, dok ista količina kuhane testenine sadrži svega 37 kalorija.

Mogu da se pojave problemi s probavom

Ako se ikada osjećate naduto nakon konzumacije orašastih plodova, niste jedini. Nadutost je česta “nuspojava” zahvaljujući fitatima i taninima, sastojcima zbog kojih su orašasti plodovi teže probavljivi.

Kao da to nije dovoljno loše, preterana konzumacija masti (kojom orašasti plodovi obiluju) u kratkom vremenskom periodu može da dovede i do dijareje. Kako možete da spriječiti ove neprijatne posljedice? Držite se preporučenih dnevnih količina ili se odlučite za opcije koje su lakše probavljive.

Postoji rizik od trovanja selenom

Opadanje kose, lomljivi nokti, neprijatan zadah, bol u mišićima i zglobovima – sve su to simptomi trovanja selenom, rijetkog ali vrlo ozbiljnog stanja koje se može pojaviti ako konzumirate previše brazilskih oraha (s ostalim orašastim plodovima ste sigurni). Brazilski orasi toliko su bogati selenom da stručnjaci preporučuju da ne jedete više od nekoliko komada dnevno, i to svega nekoliko puta sedmično.

Komentari

komentara