Kuća i hrana

KAD MUHA SLETI NA HRANU: Da li obrok baciti ili ga slobodno pojesti?

Napisao A. K.

Na hranu koju ste ostavili na stolu vam je sletjela muha, dobro je znati šta ćete učiniti s hranom, da li je baciti ili je slobodno možete pojesti…

Kada muha sleti, počne ispitivati novi teren u potrazi za hranom. Ako procijeni da je vrijedno obroka, ona pljune na površinu, objašnjavaju stručnjaci, prenosi “Novi“.

Stručnjaci su objasnili kako muha uvijek ‘pljune’ na hranu kad na nju sleti. Razlog je taj jer muhe nemaju zube, pa iz usta luče enzime da bi hranu omekšale, usisale i progutale.

Muha nekad na hranu može izbaciti izmet, dok ispute površinu koju bi ‘usisala i progutala’, tvrnje su stručnjaka.

Naučnici su pronašli 200 patogena kod odraslih primjeraka muhe zunzare, a najgori mogući scenarij je ako muha sadrži štetne bakterije i ako su one imale vremena da se razviju u našoj hrani. Ukoliko je bila u kontejneru sa smećem, a onda provela nekoliko minuta na našoj porciji hrane.

U takvim slučajevima možete oboljeti od salmonele ili zaraziti se bakterijom E. coli, kaže dr. William Kern sa Sveučilišta u Kaliforniji. U zemljama bez urednih kanalizacijskih ili vodovodnih sustava, muhe mogu sadržavati patogene iz ljudskog izmeta i prenositi i smrtonosne bolesti, kao što su kolera, kampilobakterioza ili dizenterija.

Komentari

komentara