Kuća i hrana

Bogatstvo ukusa – Sastojak kojim ćete popraviti i najdosadnija jela

Napisao admin

Balzamiko sirće ne služi samo za prelive za salatu, a uz malo mašte njime možete da oživite dosadne soseve, marinirate meso i uživate u savršenim desertima.


ukus (foto:cure.ba)

Aceto balsamico je aromatično sirće koji se tradicionalno proizvodi u Modeni, a dobija se iz koncentrisanog soka bijelog grožđa, po mogućnosti sorte trebiano. 

Ovo sirće karakteriše tamna boja i bogat slatkast ukus za koji je zaslužno dugo stajanje u drvenim burićima. Fermentacija u buradima od različitih vrsta drveta (kesten, bor i hrast) minimalno traje pet godina, a može potrajati sve do 40 godina. Cijena zavisi od njegove starosti, a prednost mu je što može da se čuva neograničeno na hladnom i tamnom mjestu. 

Međutim, aceto balsamico koji nam je široko dostupan u supermarketima najčešće ne sazrijeva toliko dugo, a ponekad se zapravo radi tek o običnom bijelom sirćetu u koji se dodaju šećer i boje.

Balzamiko sirće se ne koristi samo za salate. Njegov slatko-kiselkasti i drvenast ukus odlično se slaže s brojnim namirnicama, od mesa, ribe, preko povrća i voća do sira, u prvom redu parmezana. Možete ga koristiti u marinadama za meso, poprskati voće njime, a sjajno se slaže s kolačima od maskarponea i voća. 

Kad koristite aceto balsamico, vodite računa o tome da mu toplota daje još slađi ukus i da pritom gubi na kiselosti. Zato, ako želite da mu ublažite ukus, svakako ga zagrijte. Međutim, ako uživate u punoći njegovog ukusa, a želite da ga dodate jelu, to svakako onda uradite na kraju kuvanja. Samo jedna kašičica balzamiko sirćeta u tren oka će oživjeti i najdosadniji sos ili supu, piše T portal.

Dodajte samo jednu malu kašiku ovog sirćeta jagodama, listićima parmezana ili sladoledu od vanile i iznenadićete se punoćom ukusa.

S media

Komentari

komentara