Kuća i hrana

Bebin jelovnik do prve godine

Napisao H. H.

U prvih nekoliko mjeseci od početka uvođenja čvrste hrane, stvarna količina hrane nije toliko bitna sve dok se nastavlja s dojenjem ili hranjenjem na flašicu. U početku je to više stjecanje iskustva i upoznavnje različitih ukusa nego pravi unos materija u organizam.

Potrebno je mnogo strpljenja u ovom periodu navikavanja. Trebalo bi obratiti pažnju da ne počinjete kada je beba nervozna i sita. Najbolje je u početku novu hranu davati bebi kada je gladna, lijepo raspoložena i nasmijana.

Prva bebina čvrsta hrana mogu biti kašice od riže, povrća i voća. Preporučljivo je uvođenje povrća prije voća, dok je bebino nepce spremno za nove okuse, a tek nakon prihvatanja povrća početi s voćem koje je slatko i bebe ga, uglavnom, prihvataju bez većih problema.

Za pripremu hrane za bebu izbjegavajte so i šecer. Novu namirnicu najbolje je uvoditi ujutro, da biste do večeri uočili eventualnu alergijsku reakciju.

Povrće

Povrće ima visoku hranjivu vrijednost, mnogo vitamina, proteina, bjelančevina, vlakana, oligoelemenata. Ono se, obično, bebama daje u prerađenom, kuhanom stanju. Kada se beba navikne na pojedinačne okuse povrća možete kombinirati (krompir i mrkva, riža i krompir).

Voće

Prvo bebama treba ponuditi voće s našeg podneblja: jabuku, krušku, kajsiju, šljivu, ali i bananu. Citrusno voće nije preporučljivo u prvoj godini života zbog alergijskih reakcija. Voće možete davati u sirovom, kuhanom ili pečenom stanju. Prve sokove od voća možete ponuditi bebi u petom mjesecu.

U početku se daju razblaženi s prokuhanom vodom po jednu kašičicu, pa se količina postepeno povećava. Možete kombinirati različite vrste (jabuka i mrkva, jabuka i kajsija). Sa sokovima ne treba pretjerivati i dovoljno je dati dva puta dnevno, između obroka po šest kašičica soka.

Žitarice

Cerealije su izvor energije ali i drugih sastojaka kao što su željezo, vitamini, kalcij. U grupu žitarica spadaju riža, pšenica, kukuruz, ječam, raž i ovas. Bebi se daju u obliku pahuljica, brašna ali i u obliku zrna. Količina žitarica koja se daje bebi treba pratiti bebin uzrast, koliko beba ima mjeseci, toliko kafenih kašika žitarica.

Pšenica, raž i ječam sadrže gluten koji kod beba može izazvati bolest celijakiju, pa ih ne treba davati djetetu prije prve godine.

Meso

Meso je jedan od bitnijih izvora bjelančevina, masti, željeza, vitamina B i mineralnih soli. Ono se u ishranu beba uvodi nakon osmog mjseca, zajedno s povrćem ili odmah po uvođenju povrća. Najbolji izboru su mlado pileće, teleće ili jagnjeće meso, u početku samljeveno i očišćeno od žila i masti. Možete ga kuhati ili peći.

Jaje

Jaja sadrže vitamine, mineralne soli, masti, ugljikohidrate, a najviše bjelančevina. Žumance se ne uvodi barem do osmog mjeseca, a bjelance, koje mnogo češće izaziva alergijske reakcije (koprivnjača, povraćanje, proljev) nakon prvog rođendana.

Pravila dohrane

U petom, šestom mjesecu, kada se obično počinje s dohranom, beba bi trebala imati pet obroka, a od toga tri glavna i dvije užine. Za svaki obrok dobija majčino mlijeko ili adaptiranu formulu, ako majka nema dovoljno mlijeka. Za doručak i večeru i dalje nastavlja dojiti.

Za užinu podoju ili formuli dodajte svjež sok ili voćnu kašicu, a za ručak čorbu od povrća ili mliječnu kašicu s rižom. Količine su za početak minimalne i to od jedne do šest kašičica. U šestom, sedmom mjesecu količinu hrane povećavajte i počnite kombinirati povrće, žitarice.

Sok od jabuke

Dobro opranu jabuku izrendajte i procijedite.

Sok od mrkve

Jednu zrelu mrkvu dobro operite, izrendajte i ostavite da odstoji sat, a zatim procijedite.

Kaša od riže

Tri kašičice riže sameljite ili istucite. Razmutite masu u malo vode, a zatim dodajte 100 mililitara vode i kuhajte na tihoj vatri 30 minuta. Dodajte 150 mililitara mlijeka i kuhajte još malo uz stalno miješanje.

Pire od krompira

Jedan krompir srednje veličine kuhajte dok ne omekša, prognječite ga i dodajte 100 mililitara mlijeka i izmiješajte.

Komentari

komentara