Kuća i hrana

PERETE LI ODJEĆU KOJU STE TEK KUPILI?

Napisao H. H.

Nakon šopinga većina pere ruke, ali ne i kupljenu garderobu i tako rizikuje da se ozbiljno razboli. Istraživanje sprovedeno u Americi je pokazalo da su nove krpice raj za bakterija.

Perete li odeću koju ste tek kupili?” pitao je voditelj jedne emisije na američkoj televiziji NBC i dobio uglavnom negativne odgovora.

Zbog toga je sproveden eksperiment kojim je utvrđeno da se na tek kupljenoj odeći nalaze razne bakterije, neke čak veoma opasne za zdravlje.

U tri različite radnje kupljeno je ukupno 14 komada odeće: od donjeg veša do jakni, a svi su podvrgnuti laboratorijskoj analizi,piše recepti.odados.com

Na svim artiklima su pronađene bakterije i to one koje pripadaju intimnim delovima tela!

“Ako ne operete novu odeću pre nošenja, to je isto kao da, na primer, pipate nekoga ispod pazuha. Većini se neće ništa desiti, ali infekcije su ipak moguće”, kaže za NBC vođa istraživanja i direktor za mikrobiologiju i imunologiju Univerziteta Njujork.

On napominje da bakteriije na gardrobi mogu da opstanu nedeljama, čak i mesecima, a uglavnom se prenose sa kože osoba koje su odeću probale u radanjama. Međutim, osim sa kože, na garderobi ostaju i bakterije iz nosa, usta, ušiju, sa kose, ispod pazuha, polnih organa i zadnjice.

Osim probanja, roba se “zarazi” i kada se vrati u prodavnicu nakon nekoliko dana nošenja. Trgovci brže-bolje vraćaju na police odeću koju kupci vrate jer im iz nekog razloga ne odgovara. Kada utvrde da vraćeni komad odeće nema fleke i nije oštećen, odmah ga puste u prodaju.

Etiketa na majici, na primer, znači da je ona nova i nenošena, ali ne govori i gde je taj komad garderobe sve bio pre nego što ste ga vi kupili i obukli.

Zato – operite sve što kupite, naročito odeću za decu i bebe.

Komentari

komentara