slot online 2023

Francuski nutricionista preporučuje – Provjereni recept za mršanje

Napisao admin

Želite izgubiti višak kilograma i da ostanete u dobroj formi? Francuski nutricionista preporučuje nov način prehrane i garntuje da ćete za sedam dana izgubiti dva kilograma.


Dijeta (Foto: Cure.ba)

Tokom mnogih dijeta preporučuje se da se svakoga dana jede isto, što obično vrlo brzo dosadi. Dr. Dikan je zato osmislio režim prehrane koji se zasniva na smjenjivanju tematskih dana.

Jednog dana jedu se bjelančevine, drugog bjelančevine i povrće, trećeg bjelančevine, povrće i voće, pa se onda kreće ispočetka, sve do nedjelje, koja je praznični dan – objašnjava francuski nutricionista.

On napominje da je unošenje masti i šećera svedeno na minimum.

Zahvaljujući smjenjivanju tematskih dana prehrana je raznovrsna, što se odražava na rezultat dijete, ali i na tonus mišića – napominje dr. Dikan.

Glavni adut ovog programa predstavlja proteinski dan, tokom kojeg se metabolizam ubrzava, što potiče mršavljenje, dok gurmanska nedjelja pomaže očuvati dobro raspoloženje. Ovakav način kontrolirane prehrane omogućit će vam da se lako i trajno oslobodite suvišnih kilograma.

Hladno je bolje

Hladnoća nam pomaže da se razmrda, ali i topi kilograme. Dr. Dikan zato preporučuje izbjegavati topla jela, zagrijane prostorije i tuširanje toplom vodom (dvije posljednje mjere omogućit će vam potrošiti isto kalorija kao i tijekom 15 minuta vježbanja). Nije na odmet znati da organizam potroši 65 kalorija da bi litar vode, čija je temperatura četiri stupnja Celzijusa, zagrijao do temperature tijela.

Dodatni trikovi

Iskoristite čudesna svojstva svježe ribanog đumbira! Ugodnog je okusa i mirisa i djeluje stimulativno. Dodajte ga u čaj, juhu, lepinjice od mekinja …

Ujutro i navečer tuširajte noge hladnom vodom. Posebnu pažnju posvetite prevoju koljena i preponama na kojima se nalaze najveći krvni sudovi. Rashlađivanje krvi koja prolazi kroz njih primoraće organizam potrošiti dodatne kalorije.

Pijte zeleni čaj koji je poznat po tome da potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Idealna količina: četiri šalice dnevno. Da biste pojačali učinak, dodajte malo svježeg đumbira.

Po jedna jušna kašikica jabučnog octa na početku i kraju obilnog obroka odličan je način da se ubrza mršavljenje i razgrade masti. Ukoliko imate osjetljiv želudac, koristiti pilule jabučnog octa.

Uživajte u mirisima

U bočicu koja se hermetički zatvara ubacite malo isjeckanog klinčića, pet izmrvljenih zrna kave, cimet i vaniliju. Kad padnete u iskušenje da prekinete dijetu, otvorite flašicu i pomirišite njen sadržaj. To će vas smiriti. Na svakih pet dana ispraznite flašicu i ubacite svježe sastojke.

Voda čisti organizam

Ako pored viška kilograma imate i celulit, pijte litru i pol negazirane mineralne vode dnevno da biste pročistili organizam.

Dopingujte se juhom

Osim što će vas okrijepiti, dobra juha će vas i zasititi, ali samo pod uvjetom da nije masna i da je pripremate s tamarinda, biljkom poznatom po tome što suzbija apetit. Na tihoj vatri skuhajte jušnu žlicu tamarinda i pola sjeckanog celera u pola litre vode. Dodajte korijander, sol i biber. Tokom sedmice dana jednom dnevno jedite tanjur ove okrepljujuće juhe.

Automasažom protiv gladi

Neki jednostavni trikovi mnogo pomažu – objašnjava dr. Dikan.

Tako, primjerice, automasaža ublažava stres i suzbija apetit. U predjelu vrata, ispod obje ključne kosti pa sve do mjesta gdje počinju grudi oko prsne kosti i rebara, napipaćete udubljenje u kome se nalazi međurebarni mišić. Udahnite duboko (da bi se udubljenje otvorilo) i pritisnite mišić vrhom srednjeg prsta. Idite od jednog do drugog udubljenja, prvo na jednoj, pa na drugoj strani.

Dnevna doza kakao

Kakao ima ljekovita svojstva i djeluje okrepljujuće – kaže dr. Dikan.

Pomiješajte kašikicu bezmasnog kakaoa s dvije kašikice jogurta s bifidus, dvije kašikice zaslađivača i aromom lješnjaka. Svake večeri se zasladite ovom poslasticom koju treba držati u frižideru.

Istezanje i disanje

Stres ili snažna osjećanja navode vas da opustoše hladnjak. Ova vježba će vam pomoći da to izbjegnete: spustite ramena, gurajući istovremeno teme ka stropu. Duboko udahnite, a zatim izdahnite sav zrak iz pluća. Na ovaj način ćete izbaciti negativnu energiju iz sebe.

Čudesne ražane mekinje

To je jedina namirnica na svijetu koja ima globalno djelovanje na tjelesnu težinu – tvrdi francuski stručnjak.

Kako je koristiti? Možete, recimo, dodati kašikicu mekinja u jogurt ili juhu. Ili napravite lepinjice: pomiješajte dvije kašikice mekinja s jušnom žlicom bijelog posnijeg sira i jednim jajem, posolite, popaprite, dodajte malo kakaa i pecite na teflonu dvije minute sa svake strane dok lepinjica ne porumeni.

 

 

cure.ba

Komentari

komentara