slot online 2023

Surutka – idealna za mršavljenje i otkanjanje umora i stresa…

Napisao H. H.

Malo kalorija, puno vitamina i bjelančevina – to je surutka (sirutka), tečnost koja ostaje kao nusprodukt širenja mlijeka. Pobornici zdravog načina ishrane znaju da je surutka pravi eliksir zdravlja i ima mnoga ljekovita svojstva.

Ova namirnica prikladna je za prehranu od začeća do duboke starosti. Zbog sličnosti majčinom mlijeku može se koristiti kao zamjena za mlijeko u prehrani dojenčadi ukoliko za tim postoji potreba (dojenim bebama nisu potrebni nikakvi dodaci do šestog mjeseca). Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od jedan posto bjelančevina i preko 93 posto vode. Glavni su joj sastojci kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

100 grama surutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje. Surutka bi trebalo da bude dio vašeg svakodnevnog menija ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti.

Odlična za jetru
Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte surutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koji pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Komentari

komentara