slot online 2023

Starije sestre imaju višak kila češće nego mlađe, evo zašto…

Napisao A. K.

Istraživači su otkrili da starije sestre imaju 29 posto veću šansu da tijekom života nagomilaju višak kilograma, te čak 40 posto veći rizik od razvoja pretilosti.

Nakon što su proučili 13.406 parova sestara u Švedskoj, stručnjaci su zaključili da su one starije češće teže odnosno da imaju veći indeks tjelesne mase (BMI) i sklonije su tome da budu pretile, piše 24sata.

Ovo mnoštvo sestara su pratili od 1991. do 2009. godine. Pri rođenju su starije sestre uglavnom bile nešto lakše od mlađih, ali kada su odrasle, imale su prosječno 2,4 posto veći indeks tjelesne mase.

Uz to, otkrili su da one starije imaju 29 posto veću šansu da tijekom života nagomilaju višak kilograma, te čak 40 posto veći rizik od razvoja pretilosti.
Postoji nekoliko teorija zašto je to tako

Jedna takva teorija je znanstvena, a teoretičar je profesor Wayne Cutfield s Instituta Liggins na Sveučilištu u Aucklandu. On smatra da su krvne žile, koje opskrbljuju fetus hranjivim tvarima, nešto tanje u slučaju prve trudnoće.

Kao posljedica toga, kaže, postoji mogućnost smanjenja opskrbe hranjivim tvarima, a to pak povećava šansu od pohrane viška masti – rezultat toga je manje učinkovit inzulin kasnije u životu.

Drugu teoriju razvila je dr. Maria Peña, ravnateljica Centra za kontrolu tjelesne težine u bolnici Lenox Hill u New Yorku. Primijetila je, kaže, da su majke sklonije previše hraniti svoje prvo dijete ‘kako bi bilo zdravo’, a takve prehrambene navike mogu se zadržati kod djeteta tijekom cijelog života.

Rivalstvo među braćom i sestrama još je jedna teorija. Moguće je da se starija sestra na neki način natječe s mlađom za hranu u kućanstvu.

Gary Sacks sa Sveučilišta Deakin u Melbourneu u Australiji kaže kako je moguće da se na starije dijete troši više novca za sve pa tako i na hranu, prenosi Bright Side.

Komentari

komentara