slot online 2023

Dijeta od koje za samo 7 dana nestaje 5 kilograma: Glavni sastojak je ovo zdravo povrće!

Napisao H. H.

Kupus je jeftina i lako dostupna namirnica tokom cijele godine, a može pomoći da se brzo oslobodite suvišnih kilograma. Ova popularna dijeta radikalno snižava energetski dnevni unos, što se postiže uzimanjem određenih vrsta namirnica.

Najvažniji obrok tokom dana je niskokalorična supa od kupusa, koja takođe podstiče brzo sagorijevanje masnoća. Tokom sedam dana, koliko bi najduže dijeta trebalo da traje, neophodno je da se pridržavate rasporeda svih dozvoljenih i nedozvoljenih namirnica, piše “Miss7“.

Pozitivne i negativne strane kupus dijete

Pozitivne strane

Glavna pozitivna strana je što dovodi do brzog gubitka kilograma, a i kupus je sam po sebi odlična namirnica, koja sadrži mnoštvo antioksidanasa, i zbog toga se preporučuje u borbi protiv karcinoma. Organizam dobro reaguje čak i ako se ova dijeta drži samo nekoliko dana, a tada je prije svega korisna zbog blagog čišćenja organizma.

Negativne strane

Glavne negativne strana ovog sedmodnevnog jelovnika su te što se kroz ishranu ne uzima dovoljno vitamina, stoga se ni dijeta ne može dugo primjenjivati, a i dozvoljene su prilično jednolične namirnice. Recimo, mogu se, po predloženom rasporedu, koristiti voće, povrće, nemasno pileće ili goveđe meso, a zabranjeni su hljeb, žitarice, slatkiši, meso, riba, gazirana pića i alkohol.

Takođe, ukoliko se poslije kupus dijete brzo vratite na stare navike u ishrani, moguće je da će se izgubljeni kilogrami brzo vratiti (tzv. yo-yo efekt).

Prijedlog jelovnika

Svaki dan

Supa od kupusa s povrćem, koja se može jesti kad god se osjeća glad i u količini koliko ko može pojesti, ali je važno da svakoga dana pojedete bar jednu porciju.

Recept: Propržiti četiri veće glavice luka i dvije paprike, pa dodati usitnjen celer, pola glavice kupusa, i po jednu kašiku sočiva, pšenice, ječma i suhog graška. Dodati začine i sve preliti s tri litre vode. Mogu se dodati so, biber, peršinov list, a ljubitelji ljutog i malo mljevene ili svježe čili paprike. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuhati dok povrće i žitarice ne omekšaju.

Prvi dan

Supa i voće po izboru, jedino nisu dozvoljene banane. Treba piti dosta tečnosti, a preporučuju se voda, nezaslađeni čaj ili crna kafa.

Drugi dan

Supa i povrće, količina nije ograničena, važno je da se ne osjeća glad. Preporučuje se zeleno povrće, a kukuruz i mahunarke treba izbjegavati. Za večeru se može pripremiti veliki pečeni krompir s malo masnoće. Voće je drugog dana dijete zabranjeno.

Treći dan

Uz supu od kupusa može se kombinovati voće i povrće po izboru, ali ne i namirnice koje sadrže dosta ugljenih hidrata (npr. krompir). Trećeg dana dijete već se vide rezultati, vaga bi trebalo da pokaže dva kilograma manje.

Četvrti dan

Osim supe od kupusa, mogu se pojesti maksimalno četiri banane, i piti nemasno mlijeko u neograničenim količinama.

Peti dan

Supa od kupusa je obavezna, a dozvoljen je i jedan obrok 300-500 grama nemasnog pilećeg ili goveđeg mesa i salata od paradajza (maksimalno šest). Tokom dana treba popiti od 1,5 do dvije litre vode, što će pospješiti ispiranje viška kiseline iz organizma.

Šesti dan

Bar jedna porcija supe od kupusa, nemasno pileće ili goveđe meso i dosta povrća. Krrompir nije dozvoljen.

Sedmi dan

Ni posljednjeg dana dijete ne treba zaboraviti na porciju supe od kupusa, a glad se može utoliti i porcijama integralne riže i povrća. Dozvoljeno je piti nezaslađen voćni sok.

Pauza prije drugog ciklusa

Ako ste se pridržavali svih preporuka tokom svih sedam dana, na kraju nedelje bi trebalo da imate oko pet kilograma manje. Ukoliko je došlo do značajnijeg mršavljenja, na primjer više od sedam kilograma, treba napraviti veću pauzu prije početka novog ciklusa dijete.

Naravno da će rezultat biti individualan, a prije primjene dijete potrebno je svakako posavjetovati se s stručnjakom.

Komentari

komentara