Zdravlje

Prvi simptomi moždanog udara – prepoznajte ga GROM testom

Napisao H. H.

Najčešći uzroci moždanog udara su ugrušak koji začepi arteriju i tako onemogući protok krvi ili pak puknuće krvne žile kada krv počinje prodirati u okolno tkivo. Provjerite koji su prvi simptomi

Moždani udar prvi je uzrok invalidnosti u našoj zemlji i drugi krivac za smrtnost, kažu u Hrvatskom društvu za prevenciju moždanog udara. Svake dvije sekunde netko u svijetu to doživi, a svakih šest umire zbog toga.

Moždani udar uzrokuje poremećaj u moždanoj cirkulaciji zbog čega su određeni dijelovi mozga nedovoljno opskrbljeni kisikom i hranjivim tvarima, a to vodi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica. Uzroci su ugrušak koji začepi arteriju i tako onemogući protok krvi ili pak puknuće krvne žile kada krv počinje prodirati u okolno tkivo.

– Najčešći uzrok oštećenja krvnih žila u mozgu koja dovode do moždanog udara je ateroskleroza — bolest koja dovodi do stvaranja naslaga masnoća, vezivnog tkiva, ugrušaka, kalcija i drugih tvari u stijenci krvne žile, što uzrokuje sužavanje, začepljenje i/ili slabljenje stijenke krvne žile – objašnjavaju na internetskoj stranici Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara (HDPMU).

Prvi simptomi moždanog udara su:

utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela
poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe
naglo zamagljenje ili gubitak vida, osobito na jednom oku ili u polovici vidnog polja
naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
gubitak ravnoteže
omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

Prvo i osnovno je prepoznati da je riječ o moždanom udaru, a u tome može pomoći FAST test ili hrvatska inačica GROM (dostupna na stranicama HDPMU-a) ili UDAR. Ti testovi nam omogućavaju brzo prepoznavanje simptoma moždanog udara:

F – FACE (lice) – Ima li pacijent obješeno lice?
A – ARM (ruka) – Ima li pacijent slabost ruke?
S – SPEECH (govor) – Ima li pacijent smetnje govora?
T – TIME (vrijeme) ustvari znači da je vrijeme posebno važno (potrebno je znati vrijeme kada su simptomi nastali) te odmah nazvati Hitnu
pomoć ili se uputiti u bolnicu kako bi se što prije započelo s liječenjem.

Nakon prepoznavanja znakova moždanog udara i pozivanja hitne pomoći potrebno je čovjeka umiriti, a u slučaju da ima poremećaj stanja svijesti polegnuti ga na bok.

Kako se zaštititi od moždanog udara?

Zdrava hrana i tjelesna aktivnost od svega pola sata umjerenog vježbanja ili hodanja svaki dan, dobar su recept za prevenciju moždanog udara. Stručnjaci kažu kako bi dva do tri puta tjedno trebalo jesti plavu ribu jer sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina.

Uz to je dozvoljeno popiti jednu čašu crnog vina na dan, najidealnije bi bilo pravog domaćeg. Naime, crno vino sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Dobro je piti i zeleni čaj jer on čisti tijelo od toksina i jača imunitet.

Noble dark chocolate on a wooden table in vintage style. | Autor: Jaroslaw Pawlakfoto: Jaroslaw Pawlak

Ljubitelje čokolade razveselit će detalj da je preporuka jesti crnu čokoladu jer pozitivno djeluje na krvožilni sustav. I češnjak nije bez razloga na glasu kao odlična hrana za zdravlje – snižava krvni tlak, sprječava zgušnjavanje krvi, snižava kolesterol…

I rajčicu bi trebalo jesti kad god je prilika za to jer ima sličan učinak kao češnjak, a osim toga, bogata je karotenom, provitaminom A i likopenom, koji ima antikancerogeno djelovanje. U prehranu uvrstite i više šumskog voća zbog velikih količina snažnog antioksidansa – vitamina C te orašaste plodove i žitarice.

Komentari

komentara