Zdravlje

Zbog čega sve više mladih doživi moždani udar

Napisao H. H.

Prvo što bi trebalo da naglasimo jeste da postoje više tipova moždanih udara, ali se svi oni na kraju svrstavaju u dvije grupe: ishemička cerebrovaskularna bolest i hemoragična cerebrovaskularna bolest.

Ishemička CV bolest je češća, uzrokovano je embolijom (najčešće iz srca) i trombozom.

Hemoragična CV bolest je, srećom, rijeđa od ishemičke, a dešava se kad dođe do izliv krvi u samo tkivo mozga i u moždane ovojnice.

Većina moždanih udara (šlogova) dešava se starijim ljudima, jer normalno je da – kako organizam stari – postajemo podložniji vaskularnim oboljenjima.

Ipak, danas ljekari često imaju prilike da vide i kako mladi ljudi, čak i oni u 20-im i 30-im godinama, imaju problema s nakupljanjem masti, holesterola i drugih supstanci koje se lijepe na zidove arterije.

Zbog čega sve više mladih doživi moždani udar?

Kod mlađe populacije ovi problemi s arterijama poznati su kao preuranjena ateroskleroza.

Najčešći faktori rizika ateroskleroza (bolest sužavanja i otvrdnjavanja arterija, uslijed nagomilavanja masnih naslaga u njima) u velikoj mjeri se preklapaju s onima za moždani udar.

Ovi faktori rizika uključuju lošu ishranu, manjak fizičke aktivnosti, pušenje, visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i gojaznost. Od svega navedenog, visok krvini pritisak najveći je rizik za sve tipove moždanog udara.

Na sreću, čak 80 posto slučajeva moždanih udara može da se predupredi pravilnim stilom života i redovnim kontrolama i praćenjem.

A ako imate i trunku sumnje da doživljavate moždani udar (šlog), obavezno pozovite Hitnu pomoć, prenosi “Lepota i zdravlje“.

Komentari

komentara