slot online 2023

Otkrivamo – Zašto nam je čokolada ukusnija kada smo na dijeti?

Napisao admin

Zabranjeno voće uvijek je slađe! Mnoge psihološke studije pokazuju da osjećanje krivice koje se javlja kad se jede zabranjena hrana poboljšava njen ukus.


Čokolada (Foto: Cure.ba)

Osjećanje krivice  u određenoj mjeri povećava zadovoljstvo u onom što radimo. Naime, naučnici kažu da u mozgu postoji programirana veza između ta dva osjećanja. Ipak, ovaj automatizam neće nas natjerati da biramo zabranjenu hranu – samo ćemo više u njoj uživati ako je uzmemo!

S druge strane, previše odricanja u ishrani može izazvati kontra efekat, baš kao i potpun nedostatak samokontrole. Raznovrsna ishrana, adekvatan način pripreme jela i kontrola veličine porcije jesu osnovne zdravlja i održavanja idealne mase.

ljepota.ba

Komentari

komentara