slot online 2023

Specifičan miris – Začini koji nam pomažu pri topljenju kilograma

Napisao admin

Osim što jelima daju onu sasvim posebnu notu i specifičan miris, začini imaju blagotvoran uticaj na organizam. Povoljno djeluju na imunitet i podstiču cirkulaciju tijela, a neki od njih pomažu prilikom topljenja kilograma.


cimet (foto:cure.ba)

U svakodnevnoj ishrani sve češće koristimo mirisne začine kojima oplemenjujemo i najjednostavnija jela. Bez obzira da li je riječ o slanom obroku ili ukusnom desertu, ove biljke nam pomažu u održavanju zdravog i vitalnog tijela.  

Povoljan uticaj na cirkulaciju, imunitet, jetru i probavne organe bilježe mnoge od njih, a neki od začina nam pomažu i pri topljenju kilograma.  

1. Cimet  

Jedna kašičica cimeta dnevno snižava šećer u krvi i podstiče lakšu probavu ugljenih hidrata. Snižava LDL (loš holesterol) od sedam do 27 posto i holesterol u cjelosti između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa.  

Ali s ovim mnogima omiljenim začinom toplog mirisa ne treba pretjerivati. Sastojak koji sadrži, kumarin, u prevelikim količinama može da uzrokuje oštećenje jetre.  

2. Kajen paprika  

Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu kapasaicin koja joj daje pikantnu aromu i čini je prvim prirodnim sastojkom koji može da podstakne nervni sistem da podigne tjelesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začinjenog ukusa, ovaj korisan sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.  

3. Crni biber  

Uz so, biber je najčešći začin i najmanje ambicioznih kuhara. Ove samljevene crne kuglice poboljšavaju probavu i podstiču apsorpciju hranjivih materija. Njihov glavni sastojak piperin, zaslužan za papreni ukus ovog začina, ubrzava metabolizam.  

Ako želite tu korisnu osobinu bibera da iskoristite u najvećoj mjeri, najbolje je da ga upotrijebite svježe mljevenog.  

4. Sjemenke slačice  

Kao i svi ostali začini na ovoj listi, sjemenke od kojih se proizvodi senf ubrzavaju sagorijevanje hrane. Samo nekoliko sati poslije konzumacije obroka, metabolizam se ubrzava za 20 do 25 posto što znači da u obroku od 750 kalorija sagorijeva njih 45.  

5. Đumbir  

Osim naglašenih diuretičkih osobina, ovaj neugledni čvornovat korijen je prozvan tonikom za cijeli probavni sistem. Pojačava probavu i preradu hrane u želucu i djeluje kao jak antiseptik koji uravnotežuje crijevnu floru.

 

vijesti.ba

Komentari

komentara