Zdravlje

Evo kako – Produžite život za 19 godina

Napisao admin

Na osnovu nekoliko istraživanja, stučnjaci su izveli zaključke i došli do ovih 5 savjeta koji, ukoliko usvojite i postanu vam uobičajene životne navike, će vam produžiti život za čak 19 godina!


Žena (Foto: Cure.ba)

1. VRATITE SE CRVENOM MESU! Iznenađenje! Svi životinjski proteini – čak i crveno meso – veoma su zdravi, a nevolje izazivaju životinjske masti u velikim dozama. Kanadski naučni tim javlja da 100 g posnog crvenog i živinskog mesa kao i ribe dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Zaslužne su aminokiseline koje smanjuju proizvodnju triglicerida i holesterola u jetri.

2. DODAJTE 15 MINUTA HODA! Vježbajte svakodnevno: izgledat ćete i osjećati se 10 godina mlađe. Fizička aktivnosti podstiče mozak da udvostruči proizvodnju hormona rasta (HGH), ključnog faktora protiv starenja koji obnavlja i pomlađuje kožu, mišiće, kosti i ostalo. Ne morate da se pretrgnete: vrhunski naučnici kažu da je dovoljno 15 minuta brzog hoda dnevno.

3. KUHAJTE JELA S GRAHOM! Znamo koliko ga volite, a sada još jedan razlog da ga jedete: grah je pun fitata, nutritijenata koji produžavaju život tako što ubijaju ćelije raka, jačaju imuni sistem i tjeraju ćelije tijela  i mozga da se ponašaju kao da su dvije godine mlađe! Naučnici su odredili i dozu: 1 do 2 šolje bilo koje vrste dnevno. 

4. NE BJEŽITE OD ARTIČOKE! Dovoljna su tri atričokina srca dnevno (svježa, iz konzerve ili smrznuta, u omletima ili slatama) da neutrališe i do 60 posto slobodnih radikala i održe glavni organ za razbijanje toksina (jetru) u tip-top formi. Zaslužna za to su dva moćna ‘iscjelitelja’ (slimarin i cinarin) dostupna isključivo u ovom spolja neuglednom povrću.

5. NAĐITE VREMENA ZA… smijeh, prijatelje i porodicu! Čim ovaj fantastični trio postane dio vašeg života, smanjit ćete proizvodnju ‘staračkih’ hormona stresa za 50 procenata i dodati sebi sedam zdravih godina! zaista je lako: časkajte 5 minuta dnevno sa bliskim prijateljem i odvojite nekoliko sati nedjeljno za vesele emisije, knjige ili igrice.

ljepota.ba

Komentari

komentara