Zdravlje

Ko duže živi – siromašni ili bogati?

Napisao H. H.

Jedna studija otkrila je zanimljive podatke.

Novo istraživanje sugeriše da bogatstvo može da vam produži životni vijek za gotovo jednu deceniju, piše “Mondo“.

Studija koju je sproveo Univerzitetski koledž u Londonu (UCL) utvrdila je da oni koji su imućni češće žive duže i, što je vrlo zanimljivo, u odnosu na siromašne rijetko oboljevaju od teških bolesti ili imaju neki oblik invaliditeta.

U studiji koja je objavljena u časopisu ‘Journal of Gerontology’, stručnjaci su analizirali podatke više od 25.000 ljudi starijih od 50 godina iz Engleske i SAD. Istraživači su otkrili da, iako nije bilo velikih razlika između Velike Britanije i SAD kada je riječ o očekivanom trajanju života, bogatstvo je imalo značajan uticaj na životni vijek učesnika.

Podaci su pokazali da su bogati pedesetogodišnjaci u Engleskoj i Americi proveli u prosjeku 31 godinu u dobrom zdravlju, dok je kod njihovih vršnjaka lošijeg imovinskog stanja ovaj ‘dabar period’ trajao između 21 i 22 godine.

Kad je riječ o ženama, statistike su malo drugačije. Imućne predesetogodišnjakinje su provele 33 godine u dobrom zdravlju, dok su njihove siromašnije vršnjakinje imale 24-25 ‘zdravih’ godina.

Dr Paola Zaninoto, vodeća autorka ove studije je izjavila:

“Iako je životni vijek koristan pokazatelj zdravlja, takođe je od presudne važnosti i kvalitet života, koji direkto utiče na to koliko ćemo živjeti”.

Komentari

komentara