Zdravlje

Tvrdila da je izlječila rak mozga – A onda se otkrila šokantna i nevjerovatna istina…

Napisao admin

Nakon mjeseci špekulacija, jedna od najpoznatijih bloggerki o zdravlju na svijetu, Belle Gibson, koja je tvrdila da je izliječila rak mozga koji je navodno imala zahvaljujući njenom posebnom sistemu prehrane – priznala je da sve to nije bila istina!


Ova 23-godišnjakinja postala je svjetski poznata nakon tvrdnji da je izliječila kancer u terminalnoj fazi, a pratili su je milioni ljudi. Izdala je i knjigu i mobilnu aplikaciju pod nazivom “The Whole Pantry” (Čitava ostava), na kojoj je preporučivala recepte i savjete za ishranu, piše “Doznajemo“.

Samo je aplikacija “skinuta” s Interneta 300.000 puta, a knjiga bi trebala biti izdana u SAD i Velikoj Britaniji idućeg mjeseca.

Mediji su mnogo pisali o Gibsonovoj, iako njene tvrdnje o izlječenju raka nikada nisu zvanično verifikovane. A sada je priznala da nikad nije ni imala rak!

U intervjuu za jedan ženski list u Australiji ona je kazala: “Ništa od toga nije istina. Ne tražim oproštaj. Mislim da je odgovorno ovo što sada kažem. Od ljudi ne očekujem ništa više neko da kažu `Ok, i ona je čovjek`”.

Sumnje u tvrdnje Gibsonove pojavile su se prošlog mjeseca kada je tvrdila da je imala pogrešne dijagnoze različitih bolesti, ali da je uprkos tim dijagnozama imala kancer na mozgu. No, istog mjeseca se otkrilo da nisu istinite niti tvrdnje da je preko njene knjige otišlo hiljade dolara humanitarnim organizacijama.

U međuvremenu, Gibson je sa društvenih mreža izbrisala tvrdnje da je izliječila rak. Inače, prodaja knjige recepata “The Whole Pantry” je stopirana, a Apple je uklonio njenu aplikaciju sa svoje online trgovine.

cure.ba

Komentari

komentara