Zdravlje

Nevjerovatno svojstvo – Garantiramo da više nikada nećete olako baciti vodu kiselih krastavaca

Napisao admin

Kiseli krastavci odlično se sljubljuju sa sendvićima i poboljšavaju okus brojnih salata.


Proširite svoje horizonte pa u svoja kulinarska djela uključite i kiselu tekućinu u kojoj se čuvaju. Umjesto u odvod, uspite je u omiljeni obrok ili koktel, pišu “Ljekovitirecepti“.

Napitak nakon vježbanja

Tekućina od kiselih krastavca bogata je elektrolitima pa je možete popiti bez ikakvih drugih dodataka nakon napornog vježbanja i tako povratiti dio vrijednih elemenata koje ste izgubili znojenjem. Dobar je i izvor kalija koji spriječava grčenje mišića. Pripazite samo da tekućinu odvojite od bijelog luka, kopra i drugih komadića začina koji se obično u nju stavljaju.

Daje aromu

Kada pripremate povrće na roštilju ili u gril tavi ukus ćete mu poboljšati ako ga malo poprskate sa vodom od kiselih krastavaca. Gotovo da vam neće biti potreban niti jedan drugi začin.

Ako u vodu u kojoj kuhate krompir velikodušno dodate vode iz kiselih krastavace ne samo da ćete dobiti mnogo ukusniji krompir nego će sprečiti raspadanje. Ovo je savršen trik ukoliko vam je potreban krompir za salatu koji ne treba da se raspadne na prvi dodir viljuškom.

Nježna zamjena za sirće

Ovaj sok od kiselih krastavaca koristite kao nježnu vrsta sirćeta kojom možete začiniti razne vrste zelenih salata, salatu od krompira i tvrdo kuhanih jaja. Tekućinu možete dodati jogurtu pa napraviti dressing za salatu ili je iskoristiti za marinadu mesa. Nalijte malu količinu sirćetne kiseline na kriške luka. Tako ćete omekšati ove plodove, smanjiti njihovu ljutinu i pripremiti ih za dodatak komplesnijim salatama od povrća.

Kokteli s ekstra „kickom“

Kisela tekućina može poslužiti i za izradu neobičnih koktela! Sok kiselih krastavaca možete dodati prljavom martiniju (umjesto maslinovog soka koji se obično stavlja) ili njime „presjeći“ čašicu. Na koncu, sok od kiselih krastavaca odličan je lijek i protiv mamurluka.Kiseli krastavci odlično se sljubljuju sa sendvićima i poboljšavaju okus brojnih salata. Proširite svoje horizonte pa u svoja kulinarska djela uključite i kiselu tekućinu u kojoj se čuvaju. Umjesto u odvod, uspite je u omiljeni obrok ili koktel.

Napitak nakon vježbanja

Tekućina od kiselih krastavca bogata je elektrolitima pa je možete popiti bez ikakvih drugih dodataka nakon napornog vježbanja i tako povratiti dio vrijednih elemenata koje ste izgubili znojenjem. Dobar je i izvor kalija koji spriječava grčenje mišića. Pripazite samo da tekućinu odvojite od bijelog luka, kopra i drugih komadića začina koji se obično u nju stavljaju.

Daje aromu

Kada pripremate povrće na roštilju ili u gril tavi ukus ćete mu poboljšati ako ga malo poprskate sa vodom od kiselih krastavaca. Gotovo da vam neće biti potreban niti jedan drugi začin.

Ako u vodu u kojoj kuhate krompir velikodušno dodate vode iz kiselih krastavace ne samo da ćete dobiti mnogo ukusniji krompir nego će sprečiti raspadanje. Ovo je savršen trik ukoliko vam je potreban krompir za salatu koji ne treba da se raspadne na prvi dodir viljuškom.

Nježna zamjena za sirće

Ovaj sok od kiselih krastavaca koristite kao nježnu vrsta sirćeta kojom možete začiniti razne vrste zelenih salata, salatu od krompira i tvrdo kuhanih jaja. Tekućinu možete dodati jogurtu pa napraviti dressing za salatu ili je iskoristiti za marinadu mesa. Nalijte malu količinu sirćetne kiseline na kriške luka. Tako ćete omekšati ove plodove, smanjiti njihovu ljutinu i pripremiti ih za dodatak komplesnijim salatama od povrća.

Kokteli s ekstra „kickom“

Kisela tekućina može poslužiti i za izradu neobičnih koktela! Sok kiselih krastavaca možete dodati prljavom martiniju (umjesto maslinovog soka koji se obično stavlja) ili njime „presjeći“ čašicu. Na koncu, sok od kiselih krastavaca odličan je lijek i protiv mamurluka.

cure.ba

Komentari

komentara