Zdravlje

Nećete vjerovati – Ovo je prava istina o otrovanom limunu!

Napisao admin

Prava drama u regionu odvijala se protelih dana zbog navodno štetnog uvoznog limuna iz Turske prskanog pesticidima.


Limun (Foto: Arhiva)

Cijene limuna tada su se kretala oko 1,50 KM po kg, efekt kampanje ubrzo je natjerao distributere da vještački povise cijene limuna kako bi izbjegli sumnjičavost kupaca, objavio je Trend&Innovation media servis u svom biltenu.

Cijelu kampanju protiv uvoznog limuna podigli su hrvatski proizvođači limuna jer su se našlu ugroženi vrlo niskim cijenama. Nije se radilo ni o kakvom posebnom tretmanu uvoznog limuna, već o stanardnom postupku koji primjenjuju svi proizvođači i skladištari citrusa, o čemu uvijek stoji obaviještene na pakovanju „ da kora nije jestiva“.

Kampanja protiv uvoznog limuna iz Turske pokrenuta na hrvatskim portalima čije su pisanje preuzeli drugi mediji u BiH i regionu. I domaći bh trgovci potvrdili su da se radi o osveti hrvatskih proizvođača limuna zbog velike količne uvoznog i puno jeftinijeg limuna iz Hrvatske. „Niko nije prigovarao kad su cijene limuna ljetos bile između 6 i 7 KM, a zbog oboljenja koje napalo nasade limuna. Tada je bilo logično da limun bude pojačano tretiran pesticidima, i da takav dođe na tržište, ali hrvatskim proizvođačima odgovarale su vrlo visoke cijene na svjetskom tržištu“, rekli su za Trend&Innovation media servis novinske agencije Atrakcija domaći trgovci.

Sada se na tržištu dešava prava pometnja. Limun koji bi trebao koštati oko 1,45 prodaje se u trgovačkim centrima po skoro 3 marke, a sve zbog straha da ne bi niska cijena odvratila kupce. Masovno se dešava da se na pijacama ističu napisi „domaći limun iz Dalmacije“ koji se prodaje po cijeni od 3 do 4 KM iako se zapravo radi o istom uvezenom limunu iz Turske.

Novinska agencija Atrakcija

Komentari

komentara