Zdravlje

Šokantno – JELENA NIJE HTJELA DA VAKCINIŠE DIJETE: A onda joj je doktor saopštio STRAŠNU VIJEST!

Napisao admin

Jelenino dete dobilo je težak oblik meningitisa, Petrovog bratanca “pokosi” svaki virus, Rebeki i Tari deca su jedva pobedila veliki kašalj, a to nije uspeo i mali Rajli


U svetu, prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, godišnje oboli najmanje dva miliona osoba, među kojima čak 1,4 miliona dece starosti do pet godina. Istovremeno, oko 40 odsto ljudi umre od malih boginja, koje izazivaju komplikacije respiratornog sistema i zapaljenje mozga, piše “Telegraf“.

Nevakcinisane osobe još mogu da obole i od velikog kašlja, tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, i oboljenja koje izaziva hemofilus influenca B poput teških oboljenja moždane kore.

Uprkos tome što je veća verovatnoća da će od teških bolesti pre oboleti nevakcinisani nego oni koji se vakcinišu, i dalje se stvara otpor prema imunizaciji. To može da dovede do problema u ukupnoj populaciji, i poveća opasnost od pojave svih davno iskorenjenih bolesti koje su već počele da pojavljuju sporadično – primer je prošlogodišnja epidemija malih boginja u Nišu, Beogradu i Južnobačkom okrugu.

Jer, vakcinacija ne štiti samo dete koje je primilo vakcinu već i onu koja zbog nekih oboljenja ne smeju da se bodu. U prevodu, što više vakcinisanih, to su šanse manje od izbijanja epidemija i teških posledica.

Kakve su one i sa čime se sve suočavaju, najbolje govore primeri roditelja koji su odbili da vakcinišu decu a koju se sada hvataju za glavu. Takvih ima kako u svetu tako i kod nas.

Beograđanka Jelena I. ispričala je za naš portal iskustvo svoje najbolje drugarice, takođe, Jelene, za koju je sama kriva.

– Nije htela ni da čuje da vakciniše svoje dete. Verovala je ili se uplašila natpisa na internetu koje su objavljivali protivnici vakcinacije. Nije odreagovala ni kada smo je podsetili da je i ona vakcinisana i da nikad nije bolovala ni od čega. Takva je bila sve dok joj dete nije obolelo od teškog oblika meningitisa uzrokovan hemofilus influencom b. Lekari su joj rekli da dete može da ogluvi, a nisu isključivali ni smrt. Na sreću, mali se izvukao, jedva ali se izvukao a ona ga je posle toga odmah odvela na vakcinaciju – ispriča je je Jelena za Telegraf.

Na forumima na kojima se polemiše o ovoj temi, takođe, se mogu saznati teška iskustva i posledice onih koji nisu vakcinisali decu.

– Moj sin, koji ide u predškolsko, primio je sve vakcine, i ne pamtim kada je kinuo. Sa druge strane, moj brat nije hteo da vakciniše sina, i on je, bukvalno, na svakih 15 dana bolestan i konstantno pije antibiotike i prima injekcije – napisao je jedan Petar i dodao da njegova sestra radi u farmaceutskoj industriji i da je, takođe, vakcinisala decu.

U Srbiji je prošle godine jedno dete koje nije bilo vakcinisalo, umrlo od velikog kašlja. Kroz šta su njegovi roditelji prošli, najbolje razume jedna mama iz Australije – Rebeka Harma. Ona je na svom Fejsbuk profilu postavila video u kome se može videti njen četvoromesečni sin Ostin koji boluje od velikog kašlja, a koji nije bio vakcinisan.

– Više od tri nedelje budila sam se svaki put kada bi se moj dečak zakašljao iz straha da će prestati da diše. Svaki, mogući put. Ne želim da iko drugi to obavlja umesto mene. Za sve vas koji ste protiv vakcinacije ili još uvek niste sigurni da li bi trebalo da vakcinišete svoju decu, možda će vas moj video ubediti da to uradite – napisala je Rebeka pored videa.

Kroz njene muke prošli su i Ketrin i Greg Hjudž, čiji je sin Rajli prošle godine, u mukama preminuo od iste bolesti, i to samo 32 dana nakon rođenja. Takođe nije bio vakcinisan. Zbog svega toga, njegovi roditelji su osnovali fondaciju sa ciljem da skrenu pažnju na važnost vakcinacije protiv pertusisa.

I majka sedmoro dece, Tara Hils iz Otave, opametila se tek ka kada su joj se deca razbolela od bolesti od koje je umro i mali Rajli.

– Odlučili smo da ne vakinišemo decu, jer sam bila protiv medicinskog sistema i vakcinisanja na način na koji se obavlja. Međutim, ni na kraj pameti nam nije bilo da ćemo biti u situaciji da se nosimo sa velikim kašljem koji je, ako ćemo pravo, bolest koja već spada u istorijske bolesti zajedno sa velikim boginjama – kazala je Tara Hils.

I u Kaliforniji, u kojoj se muče sa morbilima odnosno malimm boginjama mogu čuti ovakva iskustva a nadležni tvrde da tako nešto nisu imali decenijama. U Ukrajini je prošle jeseni nastala velika panika zbog vraćanja dečje paralize, koja je ustanovljena kod nekoliko mališana, a kao razlog se pominje sve manji obuhvat vakcinacije.

Inače, u zavidnom broj američkih i kanadskih naučnih časopisa postoje studije u kojima je obuhvaćen veliki broj dece, i gde je dokazano da vakcine, inače, najveće naučno dostignuće posle antibiotika, nemaju veze sa autizmom.

 

cure.ba

Komentari

komentara